Službenici Federalne uprave policije podnijeli su Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv: 48-godišnjih M.F. i F.I. iz Sarajeva, 42-godišnjeg D.M. iz Viteza i 40-godišnjeg M.Š. iz Zenice zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo ”Krivotvorenje službene isprave” (čl. 389 KZFBiH), a u vezi s krivičnim djelom ”Pomaganje” (čl. 33 KZFBiH) u izvršenju krivičnog djela ”Prevara” (čl. 294 KZFBiH).

  Istražitelji su utvrdili da je M.F. kao odgovorno lice u Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata od 2007. do 2009. godine izdavao lažna Uvjerenja o obnašanju komandne dužnosti u Oružanim snagama na osnovu kojih se sticalo pravo na prijevremenu penziju. M.F. je izdao 3 takva dokumenta, nanijevši štetu budžetu FBiH u tačno neutvrđenom iznosu.

  Drugoprijavljeni F.I. je kao odgovorno lice u Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata, u periodu od septembra 2007. do juna 2008. godine, izdavao lažna Uvjerenja o obnašanju komandne dužnosti u Oružanim snagama i Uvjerenja o dodijeljenom ratnom priznanju Republike Hrvatske – Red hrvatskog trolista na osnovu kojih se sticalo pravo na prijevremenu penziju. Izdao je 7 takvih dokumenata, nanijevši štetu budžetu FBiH u tačno neutvrđenom iznosu.

  Istragom je utvrđeno da je D.M. kao službeno lice u Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata od 2007. do 2009. godine izdavao lažna Uvjerenja o obnašanju komandne dužnosti u Oružanim snagama i Uvjerenja o dodijeljenom ratnom priznanju Republike Hrvatske – Red hrvatskog trolista na osnovu kojih se sticalo pravo na prijevremenu penziju. D.M. je izdao 43 takva dokumenta, koja su upotrijebljena kao prava, čime je tokom od 2007. do 2009. nanijeta šteta budžetu FBiH i Federalnom zavodu PIO u iznosu od više stotina hiljada KM.

  Četvrtoprijavljeni M.Š. je kao službeno odgovorno lice u Ministarstvu odbrane BiH, upisivao i ovjeravao lažne podatke o dodijeljenom dodijeljenom ratnom priznanju Republike Hrvatske – Red hrvatskog trolista na osnovu kojih se sticalo pravo na prijevremenu penziju. Izdao je 2 takva dokumenta, nanijevši štetu budžetu FBiH u tačno neutvrđenom iznosu./FEDERALNA UPRAVA POLICIJE/

Vaš komentar na članak: