Federalna uprava policije dostavila je Kantonalnom tužilaštvu u Goraždu Izvještaje o počinjenim krivičnim djelima protiv 38-godišnjeg B.H. iz Goražda. Tokom intenzivne istrage, policijski službenici Federalne uprave policije došli su do saznanja da je ranije prijavljivani B.H. počinio još krivičnih djela "Nasilničko ponašanje" (čl. 362 KZ FBiH) i "Ugrožavanje sigurnosti" (čl. 183 KZ FBiH), te krivično djelo "Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti" (čl. 163 st. 2 KZ FBiH).

  Naime, istragom je utvrđeno da je 2009. godine prijavljeni u prostorijama Urgentnog centra Kantonalne bolnice Goražde verbalno napao osoblje, vrijeđao prisutne pacijente, te uništavao imovinu. Nakon toga se zaputio na Porođajni odjel KB Goražde, gdje je nasilno ušao u ordinaciju, prekinuo pregled pacijentice, i verbalno i fizički napao doktora, vrijeđavši prisutno osobolje i pacijente.

  Daljnjim istražnim radnjama, istražitelji su došli do saznanja da je prijavljeni B.H. i ranije demonstrirao silu nad osobljem bolnice. Tako je utvrđeno da je 2006. godine, u naselju Grabovik, spriječio prolazak santitetskog vozila, koje je koristilo i svjetlosnu i zvučnu signalizaciju, jer se u njemu nalazio životno ugrožen pacijent, kojemu je bilo potrebno hitno bolničko zbrinjavanje, vrijeđavši pritom medicinsko osoblje.Istražitelji su B.H prijavili i što je javno, pred desetak svjedoka, u više navrata, na naročito drzak i bezobziran način verbalno napao osobu druge nacionalnosti, koristeći izrazit jezik mržnje, upućujući prijetnje smrću toj osobi i članovima njene porodice.

  Radeći na dokumentiranju ovog predmeta, istražitelji su do sada protiv ovog 38-godišnjaka podnijeli nadležnom Tužilaštvu podnijeli prijave zbog "Lihvarstva", "Iznude", "Izazivanja opće opasnosti" i "Ugrožavanje sigurnosti", koje je počinio na štetu nekoliko osoba.

 Policijski službenici Federalne uprave policije intenzivno nastavlju rad na ovom predmetu./FEDERALNA UPRAVA POLICIJE/

 

Vaš komentar na članak: