Policijski službenici Federalne uprave policije podnijeli su Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo Službeni izvještaj protiv H. G.  rođenog 1981. godine u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela „Iznuda“ iz člana 295., „Lihvarstvo“ iz člana 298.,„Ugrožavanje sigurnosti“ iz člana 183. i „Sprječavanje službenog lica u vršenju službene radnje“ iz člana 358. KZ FBiH.

  Naime, postoji osnov sumnje da je imenovani u periodu 2006-2007. godina u više navrata jednom licu posuđivao novac s konačnim iznosom od 60.000,00 KM koji je praćen kamatom u iznosu od 10-30%. Imenovani je oštećenom upućivao ozbiljne prijetnje smrću, kako bi stekao protupravnu imovinsku korist u iznosu od 200.000,00 KM, koje mu je oštećeni isplatio do oktobra mjeseca 2009. godine.

  Također, imenovani je drugom licu, stranom državljaninu, u septembru 2008. godine posudio 80.000,00 KM sa kamatnom stopom od 10%. Oštećeni je imenovanom po osnovu kamate vratio 120.000,00 KM, a glavnica je ostala neisplaćena. Imenovani je oštećenom i njegovoj porodici, zbog neisplaćivanja glavnice upućivao ozbiljne prijetnje smrću i oduzeo im automobil prisilivši oštećenog da potpiše kupoprodajni ugovor.

  Pored navedenog, imenovani je tokom jula mjeseca tekuće upućivao ozbiljne prijetnje smrću i jednom ženskom licu, iz razloga što je smatrao da je u vezi sa pomenutim stranim državljaninom.

 Prilikom lišavanja slobode, imenovani je ignorisao naloge policije da zaustavi automobil kojim je upravljao, te je povećavao brzinu pokušavajući im pobjeći.

  O gore navedenom je sačinjen Službeni izvještaj, a predmet je predat nadležnom tužilaštvu na daljnje postupanje./FEDERALNA UPRAVA POLICIJE/

Vaš komentar na članak: