Federalna uprava policije dostavila je Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona Izvještaje o počinjenom krivičnom djelu protiv 5 osoba: 19-godišnjeg I.Z, 18-godišnjeg D.D, 20-godišnjeg N.M, te dvojice maloljetnika (16-godišnjaka i 17-godišnjaka), zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivična djela "Računalna prevara" (čl. 395), u sticaju s krivičnim djelom "Neovlašten pristup zaštićenom sistemu i mreži elektronske obrade podataka" (čl. 397 KZ FBiH).

  Nakon usmene prijave, zaprimljene u MUP-u ZDK, da se nepoznate osobe neovlašteno koriste pristupnim šiframa za internet koje pripadaju preduzeću Metalno d.o.o Zenica, za što ovo preduzeće plaća račune, istražitelji Federalne uprave policije su došli do saznanja da su prijavljene osobe, od njima poznate osobe neovlašteno nabavile šifru za pristup internetu, učestvujući u internet saobraćaju i koristeći usluge, za što je na koncu preduzeće Metalno plaćalo račune.

  Za dio računa, za koje je bilo moguće utvrditi vrijednost, u periodu od tri mjeseca preduzeću je pričinjena materijalna šteta u iznosu od oko 23.000 KM./FEDERALNA UPRAVA POLICIJE/

Vaš komentar na članak: