Postupajući po nalogu Kantonalnog tužilaštva Mostar, policijski službenici Federalne uprave policije izvršili su provjeru dodjele i korištenja novčanih grant sredstava dobijenih od strane Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta za period 2005.-2007. godina, te su Kantonalnom tužilaštvu Mostar podnijeli prijave protiv osam lica i to:

   N. Š. (1961) rođenog u Ljubuškom, M. V. (1970) rođenog Konjicu, A. K. (1958) rođenog u Tešnju, E. B. (1953) rođenog u  Rogatici, A. T. (1961) rođenog u Vlasenici, A. H. (1977) rođene u Zenici, Z. S. (1957) rođenog u Bosanskoj Krupi, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „Obmana pri dobijanju kredita ili drugih povlastica“ iz člana 268. KZ FBiH i S. K. A. (1966) rođene u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo „Prijevara“ iz člana 294. KZ FBiH.

  Naime, postoji osnov sumnje da su imenovani, kao vlasnici ili odgovorna lica u pravnim subjektima, u navedenom periodu Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta podnijeli zahtjeve za dodjelu grant novčanih sredstava, koja su potom nenamjenski utrošena. Osnov sumnje za nenamjensko trošenje budžetskih sredstava nastao je nakon što su, postupajući po zahtjevu pomenutog Ministarstva, imenovani dostavili izvještaje o utrošenim sredstvima, iz kojih je vidljivo da su ista utrošena suprotno odredbama ugovora koje su sklopili sa Ministarstvom. Postoji osnov sumnje da je S. K. A. dovela  u zabludu službena lica u Ministarstvu na način da je lažno prikazala nevjerodostojne i antidatirane fakture.

  U skladu sa gore navedenim, Budžet Federacije BiH je oštećen za novčani iznos od 92.300,00 KM.

  Od imenovanih lica su uzeti iskazi, a svi predmeti su uz Službeni izvještaj predati nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje./FEDERALNA UPRAVA POLICIJE/

Vaš komentar na članak: