Federalna uprava policije podnijela je Kantonalnom tužilaštvu Zenica 36 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu „Računalna prijevara“ iz člana 395. u sticaju sa krivičnim djelom „Neovlašteni pristup zaštićenom sistemu i mreži elektronske obrade podataka“ iz člana 397. KZ FBiH protiv 36 lica, među kojima je i sedam maloljetnika.

 Prijavljena lica su iz Lukavca, Travnika, Goražda, Tuzle, Tešnja, Mostara, Foče, Zenice, Bihaća, Gračanice, Nevesinja, Velike Kladuše, Meidena- Švajcarska, Doboja i Sarajeva.

  Izvještaji su podneseni za krivična djela koja su izvršena u periodu od 01. 11. 2008., do 31. 01. 2009. godine, kada su prijavljena lica, nezavisno jedni od drugih, koristeći se ličnim računarima, te uslugom pristupa internetu neovlašteno pribavila korisničko ime i pristupnu šifru preduzeća „Metalno d.o.o.“ Zenica. Prijavljeni su neovlašteno pribavljene podatke koristili za neovlašten pritup zaštićenom sistemu i učestvovali u Internet saobraćaju, direktno utičući na krajni ishod elektronske obrade podataka, kršeći na taj način mjere zaštite.

  Navedenim aktivnostima, prijavljena lica su pomenutom preduzeću prouzrokovala materijalnu štetu u vidu uvećanih računa za korištenje internet usluga, čiji je iznos oko 23.000,00 KM.
Svi predmeti su predati nadležnom tužilaštvu na nadležnost i daljnje postupanje./Federalna uprava policije/
                                                              

Vaš komentar na članak: