Ukupno pet osoba osumnjičenih za sudjelovanje u terorističkom aktu u Bugojnu i pomaganje u bjekstvu osumnjičenih, nakon policijske obrade biće predate Tužiteljstvu BiH.

  Nakon višesatne potrage i uspješnog lociranja, uz asistenciju djelatnika OSA BiH, dana 28.06.2010. godine u 17:20 sati, lišen je slobode osumnjičeni P.N., koji je osumnjičen za kazneno djelo terorizma iz članka 201. KZ BiH.

  Osumnjičeni se nalazi u postupku kriminalističke obrade koju će izvršiti djelatnici Federalne uprave policije, Odjela za terorizam, nakon čega će biti predat na dalje postupanje Tužiteljstvu BiH.

  Također, policija je nakon lišenja slobode izvršila pretrese objekata za koja postoje saznanja da se u njima skrivao osumnjičeni P.N. dok je bio u bjekstvu. Nakon pretresa, lišeni su slobode i osumnjičeni Š.N., O.E. i K.N. koji su osumnjičeni da su pružali potporu u bjekstvu i skrivanju osumnjičenog P.N., za kojim su policijski organi tragali od nedjelje, 27.06.2010. godine.

  Ovi osumnjičeni, također, će nakon kriminalističke obrade, u zakonskom roku biti predati postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora i drugim mjerama iz svoje nadležnosti.

  Policijski službenici Federalne uprave policije lišili su slobode i Tužilaštvu BiH podnijeli prijave protiv pet lica i to: H. Č. (1984) rođenog u  Bugojnu, N. P. (1973) rođenog u Ključu, E. O. (1983) rođenog u  Sarajevu, N. K. (1973) rođenog u Pazariću – Sarajevo i H. Š (1979) rođenog u Mostaru, zbog postojanja osnova sumnje da su H. Č. i N.P. počinili krivično djelo „Terorizam“ iz člana 201. KZ BiH, a E.O., N.K. i H. Š počinili krivično djelo  „Pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela“ iz člana 232. KZ BiH, a u vezi sa krivičnim djelom „Terorizam“ iz člana 201. KZ BiH.

  Naime, osnovano se sumnja da su H. Č. i N. P. dana 27. 06. 2010. godine u ranim jutarnjim satima (04,50) izvršili postavljanje i aktiviranje eksplozivne naprave u objekti Policijske uprave u Bugojnu, kojom prilikom je smrtno stradao jedan policijski službenik, koji se nalazio u obavljanju policijskih poslova, a teže je ozlijeđeno više lica. Također, tom prilikom pričinjena ja veća materijalna šteta na objektu Policijske uprave, okolnim stambenim objektima i vozilima. Za E.O., N.K. i H. Š se osnovano sumnja da su u ovom događaju učestvovali na način da su prikrivali N. P. za vrijeme njegovog bjekstva.

  Aktivnosti na ovom događaju se i dalje nastavljaju.

  Za sve informacije o ovom događaju možete se obratiti nadležnom Tužilaštvu Bosne i Hercegovine./FEDERALNA UPRAVA POLICIJE/

Vaš komentar na članak: