Danas je u Gonjim Dubravama održan Okrugli sto na temu "Htjeli su nas uništiti", a u povodu 18.maja 1992. godine, kada su jedinice vojske SRJ napustile Aerodrom Dubrave. Na tu temu do sada je bilo raznih informacija koje su se mogle tumačiti na jedan ili drugi način, pa je želja organizatora bila da akteri tih događaja kažu pravu istinu o napuštanju neprijateljskih jedinica sa prostora općine Živinice.

 Učesnici Okruglog stola bili su tadašnji komandant Rejonskog štaba G.Dubrave,   Esad Kitić, koji je okupio one koji su prepoznali opasnost koja je prijetila ovim prostorima i koji nisu dozvolili okupaciju poput nekih drugih prostora u BiH. Tu su još bili Mehmed Žilić, šef Operativnog štaba odbrane Tuzle, dr.Salih Kulenović – komandir Patriotske lige, general Hazim Šadić – komandant Drugog korpusa ARBiH, Safet Husejnović – član ratnog Predsjedništva općine Živinice, Ćazim Hadžić – predsjednik MZ i Kriznog štaba D.Dubrave i općine Živinice, Seid Šljivić – pomoćnik komandanta Rejonskog štaba G.Dubrave i Akif Dedić, pomoćnik komandanta za moral.

 Učesnici okruglog stola iz Dubrava iznosili su detlje i činjenice vezane za napuštnaje vojske sa Aerdoroma Dubrave, dok su gosti iz Tuzle, podržavajući ovakve rasprave, sugerisali kako o tome treba pisati knjige i upoznavati mlade naraštaje sa istorijskim činjenicama odbrane Bosne i Hercegovine na svim njenim dijelovima, pa i područja Dubrava.

Odlazak vojske uz detonacije Aerodroma

 "Okrugli sto posvećujemo  događaju o kojem se već 20 godina  nije saznala prava istina, pa smo zato okupili relevantne sudionike tih događaja, da iznesu svoja sjećanja. Nakon pregovora naših civilnih vlasti i starješina vojske u zračnoj luci, armija je trebala mirno napustit ove prostore, posebno što je nakon događaja sa "Tuzlanskom kolonom" postojala zategnutost  i nepovjerenje u pregovorima. Kod nas su postojala dva naređenja-da napadamo i da ne napadamo. Starješine armije na Aerodromu su očekivali da ćemo ih napasti, ali mi to nismo učinili, što je bila veoma dbora odluka. Istina, bilo je pojedinaca iz Živinica koji su došli da izazovu incident, ali sam im naredio da za 2 minuta napuste komandu moje odgovornosti. Za razliku od nas, vojska nije ispoštovala dogovoreno, pa je minirala cijelo područje Aerodroma i postojala je opasnost da uništi sve u prečniku od 18 km, što bi izazvalo velika ljudsa stradanja. Uz to, tempirali su aktiviranje mina kada se udalje dovoljno daleko za svoju bezbjednosti, računajući da će najmanje 500 naših mještana doći da pokupi materijalno-tehnička sredstva, hranu i ostalo što je ostalo.Da su se desila predviđanja starješina vojske SRJ stradao bi veliki broj naših građana, ali zahvaljujući našim hrabrim braniteljimam to se nije dogodilo", istako je Esad Kitić.

 Deminiranje većeg dijela Aerodroma ipak nije u cjelini obavljeno, pa je eksplozija nanijela velike štete na objektima i matrijlano tehničkim sredsvtma Aerodroma, pucala su stakla na seoskim kućama, ali i po Živinicama. O prvom ulasku na oštećeni Aerodrom Dubrave postoji video zapis koji je prezentiran na Okruglom stolu, što je nepobitan dokaz koliko se ko pridržavao dogovora!  

Područje općine Živinice bilo najzasićenije

 Ćazim Hadžić, takođe jedan od sudionika tih događaja od 18.maja 1992.godine i objašnjava kako narod još nije bio svjestan da mu prijeti velika opasnost:

 "Poduzimali smo mnoge aktivnosti, kao što su blokiranje Aerodroma i spriječavanje rezervista za odlazak na ratište u Vukovar.Od našeg mjesta do Tojšića smo redovno držali sastanke i pripremali se za odbranu.Još novembra 1991.godine smo formirali Patriotsku ligu i imali smo zadatak da pripremimo narod za odbranu".

 Učestvujući u Okruglom stolu na temu "Htjeli su da nas unište" Safet Husejović je rekao:

 "Janura 1992.godine ovdje su iz Htvatske dislocirane jedinice JNA u Ciljuge i Dubrave i u tom periodu smo bili najzasićenija općina u BiH po pitanju vojnika u tehike JNA. Tada smo imali i okupaciju Energopetrolove POslovne jedinice u Živinicama. Nismo dozvolili da se izvuče gorivo, koje je kasnije korišteno za odbranu zemlje. Poslije su se ove formacije prebacile u Brnjicu, tražili su da se presele u Šeriće, ali to im nismo dozvolili. Ogromen neprijateljske snage su bile među nama. Mada smo se i mi organizovali, to nije bilo ni blizu  naoružanja kakvo je imala JNA. Poznati su tadašnji događaji i sukobi na mostu na Spreči kod Strašnja i kakav je bio kasniji slijed događaja".

 Izlaganja ostalih učesnika Okruglog stola u Gornjim Dubravama idu u prilog podrške podsjećanju na presudna ratna dešavanja, kakav je bio u blizini Aerodroma Dubrave, koji je razriješen na civilzacijski način, samim tim što su naše oružane snage disciplinovano izvršile zadatak i nisu otvarale vatru./Š.G./

Esad Kitić, ratni komandant otvorio raspravu

Ćazim Hadžić-jedan od organizatora otpora

Bivši komandant Drugog korpusa Hazim Šadić

Učesnici i posjetioci Okruglog stola

Dr. Salih Kulenović bio na čelu Patriotske lige

Izlaganje Safeta Husejnovića

Mehmed Žilić, šef odbrane Tuzle

Učenici osnovne škole izveli prigodan recital
 

Vaš komentar na članak: