Sarajevo, 13.maj-Blue Rain Productions (BRP), ima čast i zadovoljstvo da najavi premijeru u Jugoistočnoj Evropi, svog dokumentarca “Glasovi-Niko ih neće utišati” .

  Film Voices je 70-ominutni dokumentarac čija je produkcija trajala 3 godine, u periodu između 2008. i 2011.godine, a koji prikazuje kako su demonstracije ljutih aktivista na Konferenciji AIDS 2006 u Torontu bile katalizator za istorijske promjene u Južnoj Americi, naciju, koja je i tada i sada  najozbiljnije pogođena infekcijom HIV-a.

  Film donosi nikada ranije emitirane snimke, pronicljivo pravljene intervjue sa svjedocima i iskaze učesnika pomažući  da se otkrije cijela priča o tim ključnim danima u Kanadi. Svjedoci smo i brojnih putovanja, grebanja ispod površine događaja iz minulih godina te dubinske analize otkrivenih podataka i sadržaja od strane režisera filma Daniela Larson Sidhu- a tokom boravka u Kanadi 2008. i 2010. godine.

  Ova projekcija filma “Glasovi” rezultat je dogovora i saradnje između BPR i Partnerstva za zdravlje započetih još početkom 2012.godine.

  “Od samog početka smo uspjeli naći zajednički jezik sa Partnerstvom za zdravlje. “Glasovi” govori o zdravstvenim radnicima, humanitarnim i nevladinim organizacijama, i zbog toga smo i ponudili ovaj film za prikazivanje; sigurni smo da će biti zanimljiv i od koristi učesnicima 6. Regionalne Konferencije o HIV-u i AIDS-u”, Simon Constable – Producent.

  Šesta regionalna konferencija i HIV-u i AIDS-u održaće se 17. i 18. maja 2012. godine u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini. Tema konferencije je “Tretmani koinfekcija i inovativni pristupi prevenciji HIV-a“.

   Konferenciji će prisustvovati: predstavnici civilnog društva, farmaceutskih kompanija, stručnjaci  iz područja medicine, predstavnici vladinih institucija, politički predstavnici kao i predstavnici marginalizovanih i ranjivih grupa a s ciljem nastavka borbe protiv HIV-a i AIDS-a.

   Biće održane dvije projekcije “Glasova” tokom trajanja konferencije,a režiser Daniel Larson Sidhu,  i producent Simon Constable će biti dostupni i za odgovaranje na pitanja i za intervjue. Oni će takođe prisustvovati trećoj projekciji, posebno dogovorenoj besplatnoj javnoj projekciji u kinu Meeting Point Cinema, u Sarajevu, dana 18. Maja 2012. /Lejla Brčaninović/

Vaš komentar na članak: