Već po tradiciji 1.maja u jutarnjim satima Duvački orkestar Konjuha, glazba ili pleh muzika, zavisi kako ih ko naziva,proćiće ulicama Živinica, odsvirati tradicionalnu budilnicu i potom se uputiti u Banoviće, gdje se organizuje proslava Prvog maja za Tuzlanski kanton.Svečano će biti i u Gornjoj Lukavici, gdje se takođe organzuje tradicionalna proslava ovog radničkog praznika.

  Sutrašnji tradicionalni doček Prvog maja u Banovićima, na izletištu Mačkovac, je idealna prilika za promociju turizma. Banovićani će uz ugodan kulturno-zabavni program, promovisati turističku ponudu ove opštine.

  Nakon otvaranja centralne proslave prvomajskog uranka na Mačkovcu, obaviće se promocija gastrokulture Tuzlanskog kantona, u kome će domaćini i gosti biti počašćeni raznovrsnom ponudom bosanske sofre.

 „Ugalj i turistički resursi, povezani sa Ćirom, čine jednu bogatu turističku atrakciju. Oko toga se rade projekti i vodimo sve aktivnosti u tom smislu, imamo pomoć viših nivoa, posebno Turističke zajednice. Za dobrobit građana Banovića, cijeloga kantona i Federacije mi ćemo ići ka tom razvoju. Imamo potporu naroda za razvoj turizma i to je ono što je veoma važno” – kažu u Općini Banovići.

  Iz RMU „Banovići” su kazali da su zajedničkim snagama krenuli u projekat izgradnje muzeja i pruge do hotela Zlaća, te da se nadaju da će sledeće godine gosti imati priliku Ćirom doći do izleišta. Svi se nadaju da će realizacijom ovih projekata, turisti imati priliku da, uz vožnju Ćirom, vide Rudnik, cementaru, površinske kopove i drugo,kao i srce planine Konjuh.

  Svim građanima BiH, čestitke povodmo Praznika rada uputio je i direktor Turističke zajednice Tuzlanskog kantona, Almazaga Ćatović, te pozvao da svi koji su u mogućnosti, dođu na ovo izletište Mačkovac./Đuro Škondrić/

Glazba Konjuha-pozivica za 1.maj
 

Vaš komentar na članak: