Protelkih dana padale su kiše, koje mnogo pogoduju rastu gljiva.To je velika zamka za berače gljiva, jer se često desi da se ubere i konzumira otrovna gljiva.Tuzlanski kanton najpoznatiji je po trovanju gljivama, budući da se svake godine zabilježi jedno masovno trovanje.

   Smjena kišnih i sunčanih perioda pogoduje njihovom rastu pa se u ovom periodu savjetuje dodatni oprez. Vremenske prilike kakve su zabilježene posljednjih dana, naročito pogoduju rastu gljiva. Čim se pojave gljive u šumi javljaju se i prvi slučajevi trovanja a Tuzlanski kanton po tome je uvijek bio poznat. Proteklih godina masovna trovanja zabilježena su u Dubravama kod Živinica, okolini Srebrenika i Lukavca, te drugim mjestima.

   Simptomi trovanja gljivama mogu da se jave odmah nakon unosa gljiva u organizam a mogu se javiti i nekoliko dana poslije. Osim povraćanja kod trovanja se može javiti i proljev, omaglica, usporeno ili ubrzano kucanje srca te niz drugih simptoma. Kada je u pitanju trovanje gljivama liječnička pomoć je ograničena. Ukoliko se pacijenti jave na vrijeme liječniku nakon pojave prvih simptoma liječnička pomoć može doprinjeti poboljšanju zdravstvenog stanja. Naročito su osjetljiva djeca i starije osobe tako da im se nikako ne preporučuje konzumiranje gljiva.

  Gljive ne treba podgrijavati, jesti one koje su dugo stojale zaleđene te jesti gljive koje su nepoznate. Svi oni koji su se nekada sreli sa trovanjem gljivama imaju samo jedan savjet, nemojte jesti gljive uopšte./Edita Muharemagić/

 

Vaš komentar na članak: