Večeras u 18 sati u Sali za sjednice Općinskog vijeća Živinice obaviće se proglašenje dobitnika Godišnje nagrade društva pisaca Tuzlanskog kantona.Stručni žiri u sastavu: doc. dr. Azra Verlašević, Sadik Ibrahimović i Šimo Ešić iščitao je svih 26 knjiga koje su ušle u konkurenciju i poslije tri zasijedanja zaključio da je ovogodišnja produkcija autora sa područja TK bogatija i raznovrsnija od prethodnih.

 U konkureciji za nagradu našlo se čak desetak naslova koji, svaki na svoj način, zaslužuju posebnu pažnju i koji su žiriju znatno otežavali posao izdvajanja onih koji će ući u najuži izbor kao kandidati za ovogodišnje priznanje. Žiri izražava posebno zadovoljstvo što je među njima i nekoliko mladih autora, poput Omera Ć. Ibrahimagića, Naide Mujkić i Safeta Berbića.

Ipak, jednoglasnom odlukom Žirija za najbolju knjigu iz oblasti književnosti, književne kritike i nauke o književnosti autora sa područja TK objavljenu u 2008. godini nominirane su sljedeće knjige:

1.    Ramiz Salihović: PRIČE SA BRODA TITANIK, Bosanska riječ, Tuzla
2.    Erna Murić: 11 POGLAVLJA ČEKANJA, Buybook, Sarajevo
3.    Osman Arnautović: UKLETA ČARŠIJA, Bosanska riječ, Tuzla
4.    Vedad Spahić: PROKRUSTOVA VEČERNJA ŠKOLA, BosniaARS, Tuzla
5.    Jagoda Iličić: GUTAČI VREMENA, Bosanska riječ, Tuzla
6.    Vojislava Vasiljević: BUĐENJE SA IZMENJENIM LICEM, SKD Prosvjeta, Tuzla

   Rezultate, odnosno koja će knjiga od predloženih šet biti proglašena najboljom, ostaje da sačekamo nakon večerašnje manifestacije u Živinicama./Kenan Avdagić/

Vaš komentar na članak: