Danas je u klupskim prostorijama održana godišnja Skupština UGSR „Mrena“ Živinice. Nakon razmatranja izvještaja o radu Udruženja i njegovih tijela, te finasijskog poslovanja i rada Nadzornog odbora i komisija za prošlu godinu, članovi Skupštine su i usvojili pomenute materijale. Potom  su usvojeni programi rada i finasijski plan za tekuću 2011.godinu.

  Tokom prošle godine ribolovci Mrene učestvovali su na više takmičenja, kako internih klupskih tako i državnih, a bili su organizatori i domaćini tradicionalnog „Velikog takmičenja malih ribolovaca“. Značajne rezultate postigli su kadeti i kadetkinje, koji su nakon dobrih rezultata u pethodnoj godini, stekli pravo takmičiti se u Premijer ligi BiH. Tokom prethodne godine bilo  je i problema, posebno nakon poplave koja je uništila takmičarsku stazu na Barama, a da nije bilo adekvatnog  razumjevanja od strane nadležnih da se saniraju posljedice poplava.

  Ono što zabrinjava živiničke ribolovce svakako je pad prodaje dozvola za 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu, kada je bilo 275 članova, što je rezultat duplog povećanja cijena na 100 KM. Za manjak prodatih dozvola bez posla je ostao čuvar rbolova Midhat Brčaninović.

  „Osnovni razlog stagnacije u prodaji dozvola je poskupljenje i odlazak naših članova zbog toga u one sredine gdje je zadržana stara cijena, a uz to mogla se otplaćivati na rate.Tokom rada na terenu nisam imao odriješene ruke, jer mi je rečeno da nemam pravo kontrolisati članove Upravnog odbora Mrene, koji troše naše novce, a mene se proglašava glavnim krivcem, što ću ja dokazati na sudu da nisam“, rekao je Brčaninović.
 
  Ribolovci su iznosili razne doživljaje sa pecanja, tako što je bilo slučajeva da udicom zakače mrežu, a potom ih pištoljem rastjeruju vlasnici mreža.Nije nikakva tajna da se  mrežama uhvaćeni somovi prodaju po cijeni od 5 KM za kilogram.

   Predsjednik ribolovaca Mrene Dragi Hiltenr istakao je veliki broj krivolovaca koji haraju jezerom Modrac:

  „U posljednjih 7 godina zaplijenjeno  je čak 8 hiljada mreža u jezeru Modrac, a njihovi vlasnici nisu adekvratno odgovarali za krivolov.Poznato je da smuđa nema u slobodnoj prodaji, a da mnogi restorani u svom meniju imaju ponudu smuđa, što se takođe ne procesuira“.

  Tokom 2010.godine svi prihodi Mrene izosili su  blizu 13,5 hiljada maraka, a da je razlika rashoda nad prihodima iznosila 619 KM. Za 2011.godinu planirani prihodi UGSR Mrena Živinice iznose 23 hiljade KM./Š.Gadžo/

Radno Predsjedništvo na Skupštini

Članovi Skupštine na današnjem zasjedanju

 

Vaš komentar na članak: