Fondacija „Crni labud“ u petak i subotu (10. i 11. maj) obilježit će 21. godišnjicu pogibije heroja oslobodilačkog rata Senada – Mehdina Hodžića, Crnog labuda.Protokol obilježavanja počet će u sutra (10. maj. 2013.) u Tuzli u 10 sati. Članovi Fondacije Crni labud, Hodžićevi saborci, članovi porodice, prijatelji i građani, položit će cvijeće na spomen obilježju Slana banja, te se prisjetiti života i uloge Mehdina – Senada Hodžića u organizovanju otpora agresoru.

 
  U 12. sati u haremu džamije u Hemlijašima kod Kalesije, gdje se nalazi mezar jednog od najvećih ratnih heroja koje je BiH imala, bit će obilježen dan njegove progibije, te proučen tevhid.
 
  Dan kasnije u subotu 11. maja u 10. sati polaganjem cvijeća i održavanja historijskog časa, obilježavanje godišnjice će se nastaviti i u MZ Šićki Brod.
 
  Iz Fondacije „Crni labud“ pozivaju građane da prisustvuju spomenutim događajima, te daju svoj doprinos u obilježavanju 21. godišnjice od kako je Bosna i Hercegovina ostala bez jednog od svojih najvećih sinova.
 
  Mehdin Hodžić, u narodu poznat kao kapetan Senad i Crni labud, rođen je 15. oktobra 1952. u Tuzli. Do izbijanja agresije radio je kao policajac u splitskom Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Hrvatske. U agresiji na Hrvatsku stječe svoje prvo ratno iskustvo. Krajem 1991. vraća se u rodnu Tuzlu gdje se uključuje u rad Patriotske lige BiH. Poginuo je kao vojnik 10. maja 1992. u selu Zaseok u Sapni, gdje je njegovom zaslugom izvojevana jedna od prvih pobjeda buduće Armije RBiH nad agresorskim snagama. U toj akciji kapetan Senad i njegovi saborci zarobili su prvi tenk i samohotku za Armiju BiH.
 
  Posthumno je odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata i ratnim priznanjem Zlatni ljiljan./Fondacije „Crni labud“/

OBILJEŽENA GODIŠNJICA POGIBIJE MEHDINA HODŽIĆA

  Na današnji dan (10.maj), prije 21 godinu, u borbi za slobodnu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu život je izgubio Narodni heroj oslobodilačkog rata i Zlatni Ljiljan, Senad Mehdin Hodžić, Crni Labud. U Organizaciji Fondacije „Crni Labud Narodni heroj Senad Mehdin Hodžić“ danas su članovi porodice, Fondacije, prijatelji, saborci, predstavnici Ministarstva za boračka pitanja u Vladi TK, te predstavnici Patriotske lige BiH odali počast jednom od najvećih organizatora otpora u okviru Armije BiH.

  Pristuni su, minutom šutnje i učenjem fatihe, odali počast Narodnom heroju, svim šehidima i poginulim borcima, koji su   živote izgubili tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Nakon polaganja cvijeća na Spomen obilježju poginulim braniocima Tuzle i BiH 1992-1995 na Slanoj banji u Tuzli, ceremonija obilježavanja godišnjice pogibije nastavljena je na mjestu ukopa, u Hemlijašima, MZ Memići, općina Kalesija, a u mjesnoj džamiji proučen je i tevhid za jednog od najvećih ratnih heroja koje je BiH imala.

  Onima koji su došli odati počast Senadu Mehdinu Hodžiću, o ratnom putu heroja govorio je njegov saborac general Salih Malkić.

  Fondacija "Crni Labud“ će sutra, sa početkom u 10.00 sati, nastaviti obilježavanje godišnjice u MZ Šićki Brod, gdje je Senad Mehdin Hodžić odrastao. Krajem mjeseca bit će održan i okrugli sto, također u znak sjećanja na njegov život, lik i djelo. Članovi Fondacije napravili su i projekat za spomen park na mjestu ukopa, u njegovu čast, ali još uvijek čekaju odobrenje za početak gradnje.

  Mehdin Hodžić, u narodu poznat kao kapetan Senad i Crni labud, rođen je 15. oktobra 1957. godine u Tuzli. Do izbijanja agresije radio je kao policajac u splitskom Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Hrvatske. U agresiji na Hrvatsku stječe svoje prvo ratno iskustvo. Krajem 1991. vraća se u rodnu Tuzlu gdje se uključuje u rad Patriotske lige BiH.
Poginuo je kao vojnik 10. maja 1992. u selu Zaseok u Sapni, gdje je njegovom zaslugom izvojevana jedna od prvih pobjeda buduće Armije RBiH nad agresorskim snagama. U toj akciji kapetan Senad i njegovi saborci zarobili su prvi tenk i samohotku za Armiju BiH.
  Posthumno je odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata i ratnim priznanjem Zlatni ljiljan.Fondacija „Crni labud“/  
 

Fatihom odato poštovanje rahmetli  Mehdinu  Hodžiću

 

 

Vaš komentar na članak: