Danas se navršava 32. godišnjica smrti nekadašnjeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, koji je preminuo 4. maja 1980. godine u bolnici u Ljubljani, a njegovoj sahrani u Beogradu je prisustvovalo više od 200 visokih državnih i političkih ličnosti iz svijeta.

  Tito se na čelu Jugoslavije nalazio punih 35 godina i imao je nesumnjivo veliki ugled u svijetu, a bio je i jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih, što je u tadašnjim međunarodnim okolnostima imalo veliki značaj.Tito je ostao upamćen i po tome što je 1948. godine odbio Staljinov pritisak, odnosno Rezoluciju Informacionog biroa komunističkih partija.

  Josip Broz je rođen 7. maja 1892. u Kumrovcu u Hrvatskom Zagorju. U mnogim su se dokumentima pojavljivali razni datumi rođenja, pa se u jednom dokumentu iz vremena kada je služio austrijsku vojsku navodi kao datum rođenja 25. maj 1892.
Taj se datum već za vrijeme rata počeo slaviti kao Titov rođendan, pa je i Hitler naredio desant na Drvar na taj dan 1944. godine. Poslije rata, nastavilo se na taj dan slaviti Titov rođendan – Dan Mladosti.

  Godišnjica smrti Josipa Broza Tita, danas će biti obilježena i u Živinicama, a organizator manifestacije UG Josip Broz Tito poziva građane da zajednički odaju počast ovom velikom državniku ispred spomen biste u 15,05 sati.

Sa prošlogodišnjeg odavanja počasti povodom godišnjice Titove smrti
 

Vaš komentar na članak: