U organizaciji Medzlisa IZ Vlasenica, Udruzenja"Porodice zrtava rata Vlasenica 1992-95", Regionalnog odbora SDA "Srednje Podrinje", Organizacije sehida i poginulih boraca opstine Vlasenica, Organizacije demobilisanih boraca ARBiH – opstine Vlasenica,  Opstinski odbor SDA Vlasenica, Preporod-  Vlasenica, Merhamet -Vlasenica, organizuje odrzavanje manifestacije obiljezavanja 17-e godisnjice stradanja Bosnjka u logoru "Susica", dana 26 septembra (subota) 2009.godine u Vlasenici.

  Cilj manifestacija je odavanje pocasti zrtvama i podsjecanje na zlocine koje su pocinjene od strane Vojske RS i Policije RS nad Bosnjacima Vlasenice, te animiranje svih meritornih aktre za brze privodjenje i procesuiranje svih osoba odgovornih za pocinjeni zlocin radi zadovoljavanja pravde kao preduslova za izgradnju povjerenja i toleranicije medju narodoma u BIH.

  Planirani program manifestacije ce se odrzavati na sledecim lokacijama:

-Trasa puta od 20-ak kilometara "Mars povratka -putem spasa"od naselja Turalica opcina Kladanj- Debelo brdo-Susica, (posijeta lokaciji ekshumirane sekundarne  masovne grobnice Ogradice)
-plato ispred i prostorije "Hajrija" dzamije u Vlasenici  – vjerski dio,
-Vlasenica ulice Svetosavska i Svetog Petra i Pavla, putem prema Susici, kroz koju ce proci povorka ucesnika  mirnom setnjom  od "Hajrija"dzamije do Susice,-
-prostor i prostorije logora "Susica" – gdje ce se odrzati centralni dio manifestacije uz prigodan program,
– Kompleks "Sehidsko mezarje Rakita" u Vlasenici

   Ocekuje se dolazak najvisih zvanicnika iz politickog i vjerskog   zivota iz BIH i inostarnstva.Procjenjuje da ce manifestaciji prisustvovati veliki broj  prezivjelih zatocenika logora "Susica", clanoca porodica ubijenih zrtava, predstavnici udruzenja i organizacija koje okupljaju i pruzaju pomoc porodicama zrtava iz cijele BiH, humanitarne i dr organizacije iz BIH  i inozemstva.

U "Marsu povratka putem spasa" ocekuje se ucesce oko 100. ucesnika.

  Zainteresovani koji zele ucestvovati u marsu  "Mars povratka putem spasa" Vlasenica 2009, moraju biti fizicki spremni i ispunjavati zdravstvene uslove kako bi mogli nesmetano duzinu od 20-ak kilometara preci pijesice.Svi ucesnici u marsu povratka – putem spasa, moraju biti predhodno prijavljeni i evidentirani, moraju se pridrzavati i postivati po upustvimaa koja dobiju od organizatora i redara, ne skreati sa trase, odrzavati vizuelni kontakt red i disciplinu u koloni,odmor i pauze koristi iskljucivo na mjestima koje je organizator preporucio, voditi racuna i strogo se paziti ujeda zmija i drugih otrovnih insekata, zabranjena je upotreba alkohola i dr. narkotickih sredstava, ucesnicima je dozvoljeno nosenje majica, kapa, isl. sa natpisom i obiljezjem organizacije, institucije, grada, udruzenja i sl ispred kojeg dolaze, Ucesnicima Marsa dozvoljeno je nosenje iskljucivo zvanicnih drzavnih zastava i obiljezja zemlje iz koje dolaze, te zastave i grba Republike BIH ( Ljiljani).

  Svi ucesnici "Marsa povrata -putem spasa"da se strogo prdrzavaju kodeska ponasanja, upustava i preporuka organizatora a sve u cilju sigurnosti ucesnika i dostojanstva memorijalne manifestacije.

  Prijave ucesnika mogu se obaviti kod predstavnika organizatora, i u prostorijama MIZ Vlasenica tel. 056-733-361, Udruzenja"Porodice zrtava rata Vlasenica 92-95" Tuzla, Trzni centar Senjak br. 7A, tel. 061-134-894 /Hazim Mujčinović/

Vaš komentar na članak: