Na današnji dan, 8.oktobra 1995. godine u prognaničkom naselju Karaula u jednim trenu je ugašeno devet života. Sedmoro su bila djeca starosne dobi od dvije do deset godina.Desilo se to upravo na dan svjetske nedjelje dječijih prava, u prognaničkom naselju Karaula u Živinicama, kada je 8.oktobra 1995.godine agresorskom granatom prekinuto devet dječijih života.

  Stradali su:

 Amre Seferović 1993. god. iz Đulića, koja je imala samo dvije godine,
 Ramize Husejnović 1992. god. iz Đulića, stare svega tri godine,
 Amel Ibrahimović 1985. god. Kamenica – Zvornik
 Mirsad Gojkić 1987. god.Kamenica – Zvornik
 Selver Nukić 1988. god. Kamenica – Zvornik
 Amira Delić 1988. god. Glogova – Bratunac
 Amira Salkić 1985. god. Hranča – Bratunac
 Rajfa Suljić 1958. god. Đulići – Zvornik
 Rahima Musić 1949. god. Glogova – Bratunac

 Svi oni kao i druge hiljade prognanika iz Podrinja izbjegli su u Živinice i druge slobodne krajeve Bosne i Hercegovine u nadi da se spase od agresije i agresorskih granata. Niko ni slutio nije da će ta nedjelja, sunčana i lijepa, dan u svjetskoj nedjelji posvećenoj djeci i dječijim pravima, u vrijeme dok su se vodili pregovori o potpisivanju prestanka ratnih dejstava u Bosni i Hercegovini, ostati zapisana kao krvavi dan u našoj historiji, da će na slobodnoj teritoriji biti prekinuti u jednom trenu životi sedmoro nevine djece od kojih su najstariji imali samo po deset godina.

  Povodom tužne godišnjice stradanja prognanika u  naselju Karaula danas su predstavnici općine Živinice, na spomen obilježje u krugu naselja, položili cvijeće, što je dokaz da uprkos dugom nizu godina od ovog masakra, nevine žrtve agresije na našu zemlju neće nikada biti zaboravljene. /Nihad Kovačević/

Spomen obilježje poginulima u naselju Karaula
 

Vaš komentar na članak: