Mostar, 12.decembra – U konkurenciji od 634 projekta pristigla iz čitavog svijeta, Obiteljsko imanje u Hercegovini proglašeno je najboljim projektom u kategoriji Stambene građevine, a pripalo mu je i treće mjesto u posebnoj kategoriji Održiva gradnja.

  Ovo jedinstveno obiteljsko imanje osmislio je zagrebački dvojac Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić iz arhitektonskog studija Dva arhitekta, radove je izvela tvrtka T&D Company iz Ljubuškog, dok je investitor projekta poznati nogometaš Mario Stanić.

  „Prije svega želimo zahvaliti ocjenjivačkom sudu iz Bosne i Hercegovine, nama susjedne zemlje, na čijem teritoriju je izgrađena nagrađena građevina, što je prepoznao kvalitete našeg projektantskog promišljanja i nominirao naš rad kao svog predstavnika. Time nam je ukazana velika čast i potvrđeno da arhitektura na ovim prostorima ne poznaje podjele i granice nego spaja narode. Graditeljska nagrada CEMEX za arhitekte ima poseban značaj jer nije uobičajena arhitektonska nagrada koju kolege arhitekti dodjeljuju jedni drugima. Ovo je graditeljska nagrada, a u ocjenjivačkom sudu sjedi multidisciplinarni tim arhitekata, inženjera građevinarstva, krajobraznih arhitekata, inženjera specijalista i sl., što čini njen značaj većim. Gradnja koja se oslanja na materijale i tehnike tradicionalne za ovo podneblje pokazala se kao najbolji odgovor u situaciji gdje smo kao glavnu temu postavili sklad prirodnog ambijenta i arhitekture koja omogućuje aktivan život u korelaciji sa ambijentom. Održiva gradnja u harmoniji s okolišem temeljna je odrednica našeg rada i veseli nas da je naš trud prepoznat od strane CEMEX-a koji već godinama vrijedno radi na promociji održive gradnje i nagrađuje napore projektanata širom svijeta“, rekao je Tomislav Ćurković, projektant nagrađene stambene građevine.

  „Najbolji način da se promovira regionalno znanje i kvaliteta rada građevinara i arhitekata su međunarodna natjecanja kao što je ovo. Veseli me da u posljednjih nekoliko godina projekti iz Bosne i Hercegovine, ali i čitave regije, osvajaju svjetska priznanja što pokazuje da s kreativnošću naših ljudi treba ozbiljno računati. Čestitam investitoru, a projektantima i izvođačima želim mnogo uspjeha u budućem radu i nova priznanja za te uspjehe“, izjavio je Velimir Vilović, direktor prodaje i logistike CEMEX Hrvatske.
 
  Ovo nije prva međunarodna Graditeljska nagrada CEMEX za arhitekte studija Dva arhitekta. Prošle su godine, predstavljajući Hrvatsku, u Meksiku osvojili drugo mjesto u kategoriji Stambene građevine za zgradu Istarska u Zagrebu.

  Projekti iz BiH već su ranije ostvarivali zapažene uspjehe na međunarodnoj Graditeljskoj nagradi CEMEX. Tako je 2010. godine prijedorska Ulica Kralja Petra I. Oslobodioca odnijela prvo mjesto u kategoriji Pristupačnosti te treće mjesto u kategoriji Infrastrukturnih građevina, a 2007. treće mjesto u kategoriji Infrastrukturne građevine osvojio je projekt Park Petra Kočića iz Banja Luke. Najveći uspjeh ostvario je projekt Urbane rekonstrukcije i obnove centra Banja Luke 2008. godine, osvojivši dvije međunarodne nagrade u posebnim kategorijama: prvo mjesto u kategoriji Pristupačnosti te drugo u kategoriji Održive gradnje. Prošle je godine BiH predstavljao sarajevski Importanne Centar, poznatiji i kao Balkanske puzzle.

O nagradi CEMEX

  Graditeljska nagrada CEMEX uspostavljena je prije 21 godinu sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje tvrtke CEMEX, koja je od 2005. vlasnik CEMEX Hrvatske. Dodjeljuje se najuspješnijim svjetskim projektima u kategorijama Stambene građevine, Javne i poslovne građevine te Infrastrukturne građevine, a posebne nagrade dodjeljuju se i projektima koji poštuju načela održive gradnje te dostupnosti objekata osobama s posebnim potrebama. Danas ova nagrada predstavlja jasan odraz i opredjeljenje CEMEX-ovog aktivnog sudjelovanja u međunarodnoj graditeljskoj kulturi.
Proizvodi tvrtke CEMEX Hrvatska d.d. prisutni su na tržištu Bosne i Hercegovine već desetljećima, a od 2006. godine tvrtka djeluje na tržištu BIH kroz vlastitu tvrtku CEMEX BH d.o.o./Lejla Brčaninović/

Najbolji projekat u kategorije stambene gradnje
 

Vaš komentar na članak: