Hadžije sutra putuju u svetu misiju hadža

Putem Ureda za hadž Rijaseta Islamske zajednice BiH ove godine će iz BiH na Hadž putovati 1865 hadžija (765 kopnom i 1.100 avionima), s tim da hadžije koje putuju kopnom na put polaze već sutra.

  Grupa od šest autobusa s hadžijama tuzlanskog, bihaćkog, travničkog, banjalučkog i mostarskog muftijstva, kreće ispred džamije Princa Abdullaha u Tuzli u 13.00 sati pravcem Bijeljina – granični prijelaz Rača, Kuzmin – Beograd, itd. Glavni koordinatori putovanja kopnom i vodiči su Mirsad ef. Kalajdžić i Safet ef. Karahmetović.Njihov dolazak u Medinu planiran je 15. novembra, a povratak 8. decembra.

  Hadžije koje u Medinu putuju avionima odlaze 14. i 15. novembra s aerodroma Dubrave – Tuzla i aerodroma u Sarajevu. Povratak hadžija koji će u Medinu otputovati avionima planiran je za 1. i 2. decembar. Glavni koordinator putovanja hadžija avionima je Izudin ef. Kruško.Glavni vodič svih hadžija iz BiH je zamjenik reisu-l-uleme hfz. Ismet ef. Spahić, a Nezim Halilović je njegov zamjenik.

  Sve hadžije su pored redovne vakcine protiv meningitisa, po odluci Ministarstva zdravlja Kraljevine Saudijske Arabije primile i vakcinu protiv sezonske gripe, koja je ujedno i zamjenska vakcina protiv virusa H1N1. Hadžije će ove godine pratiti ljekarska ekipa koju sačinjava 16 ljekara i pet medicinskih tehničara./Sabina Džibrić/