Asocijacija žena A-SDA Živinice organizovala je javnu tribinu na kojoj je predavanje održao Hfz. Sulejman Bugari. Interesovanje sugrađana za gostovanje Bugarija bilo je veliko, a predavanje je održano u Bosanskom kulturnom centru.Gosp Bugari govorio je na temu  Dobrota je u lijepom ponašanju. Govoreći o ovoj temi gosp Bugari je između ostalog podvukao značaj odgoja i obrazovanja:

 "U školi Božijeg Poslanika, Muhammeda, s.a.v.s., ashabi, njegovi prijatelji, i sahabijke učili su zajedno s njim kako da se međusobno upoznaju. Prvo kako da se upoznaju sa sobom, pa onda i sa drugim. Učili su kako da vole i poštuju, kako da pomažu i kako da olakšavaju drugima. Učili su da budu širokogrudni, da pokrivaju ljudske mahane, učili su da razumijevaju slabosti jedni drugih, a pogotovo da praštaju, da prelaze preko grešaka i slabosti ljudi. A najviše su vodili računa o tome da ne donose sud o ljudima na osnovu onoga što vide. Pazili su da u srce ne smjeste zlobu prema bilo kome. Na tom putu oni su stavljali na raspolaganje sve svoje što su imali. Oni su zaista radili za dobrobit zajednice.

  Zbog toga se, braćo i sestre, njihov ugled, njihova imena, njihovi životi i rodbina i dan-danas spominju. I dan-danas crpimo pravila iz njihovih života. Znamo dobro da islam mnogo vodi računa o znanju i nauci i da bez nauke čovjek ne može napredovati. Nauka je farz, stroga dužnost svakom čovjeku, svakom muslimanu i muslimanki. Slijedeći tu poruku, slijedeći, dakle, imperative o nauci navedene u Kur’anu i hadisima, krenuli smo, evo, tim putem.

  I zaista, mi učimo i studiramo, ne bismo li shvatili svoju ulogu. Ali šta nam se, zapravo, dešava? Dakle, mi učimo da čitamo, da pišemo, da crtamo, da pjevamo, da računamo, učimo da glumimo, a učimo i da govorimo, da budemo dobri oratori, učimo i da štogod proučimo u životu, ako nam šta zatreba, a učimo isto tako da projektiramo, da slikamo, da dizajne pravimo i da ne nabrajam šta sve učimo, kakve sve oblasti nauke danas imaju. Sve je to lijepo i krasno sve to skupa se zove – obrazovanje. Tako i treba, ljudi se moraju obrazovati! S druge strane, moramo priznati da smo u velikoj potrebi za odgojem", kazao je Bugari.

Gosp. Bugari  na tribini u BKC Živinice

Posjetioci sa zanimanjem pratili predavanje

 

Vaš komentar na članak: