Američka trgovačka komora u BiH  (AmCham) je organizator drugog po redu gala humanitarnog događaja "Hiljade malih osmijeha", koji će se održati u subotu, 21. maja, 20 sati u Hotelu Sarajevo.

  AmCham je i ove godine pokrenuo akciju nazvanu “Hiljade malih osmijeha” za prikupljanje sredstava namijenjenih podršci UNICEF-ovoj inicijativi “Najbolji početak za svako dijete u BiH”.
 
  Američka trgovačka komora je u 2010. godini, zahvaljujući velikodušnim donacijama predstavnika poslovne zajednice u BiH, prkupila ukupno 72 000 KM. Sredstva su upotrijebljena za  podršku UNICEF-ovoj inicijativi „Najbolji početak za svako dijete u BiH“ koji u okviru svojih aktivnosti radi i na uspostavljanju inovatinih modela pružanja integrisanih usluga u ranom dječijem uzrastu kao što su centari za rani rast i razvoj. Dio sredstava je utrošen za kupovinu kombija koji će se koristiti za pristup i pružanje usluga na unapređenju ranog rasta i razvoja djeci i roditeljima u ruralnim područjima.

  „UNICEF je uz podršku svojih donatora otvorio sedam centara za rani rast i razvoj širom BiH kroz koji je ponudio inovativni model koji povezuje usluge  zdravstvene i socijalne zaštite, te odgoja i obrazovanja u ranom djetinjstvu. Dodatna donatorska sredstva prikupljamo kako bismo širili i jačali mrežu centara za rani rast i razvoj i kako bismo omogućili svoj djeci u BiH i njihovim porodicama da imaju optimalne uslove za sretno i razvojno­stimulativno rano  djetinjstvo“, istakla je Florence Bauer, predstavnica UNICEF-a u BiH.

  „Zahvaljujemo se svim donatorima AmCham akcije ”Hiljade malih osmijeha”  koji su prepoznali ovaj veliki i koristan projekat stvaranja uslova za  sretnije djetinjstvo naše djece danas i postavljanja temelja za svijetlu i zdravu budućnost ove zemlje. Izmamiti osmijeh na lice samo jednog djeteta je uspjeh, a kada taj dječiji osmjeh prepoznamo na hiljadama dječijih usana onda možemo reći da smo učinili nešto stvarno neprocjenjivo. Nadamo se da ćemo i ove godine prikupiti dovoljno sredstava kako bi omogućili najbolji početak što većem broju djece u Bosni i Hercegovini“, izjavila je Lejla Zukić-Krivdić, predsjednica Američke trgovačke komore u BiH.

  Događaju će prisustvovati specijalni gost večeri Patrick S. Moon, ambasador SAD-a u BiH,  Florence Bauer, predstavnica UNICEF-a u BiH, predstavnici diplomatskog kora i brojni VIP gosti, donatori događaja "Hiljade malih osmijeha".   
                                                              
   O UNICEF-u

UNICEF je prisutan u više od 150 zemalja i teritorija kako bi dao doprinos stvaranju svijeta u kome su ostvarena prava svakog djeteta, u skladu sa mandatom koji mu je odredila Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

  O AmCham-u

AmCham je prisutan u preko 100 zemalja širom svijeta i predstavlja nevladino, neprofitabilno, dobrovoljno  udruženje koje u svom članstvu  okuplja američke, internacionalne i lokalne kompanije i doprinosi kreiranju pozitivnog poslovnog okruženja u BiH./Dunja Bošnjak/

Vaš komentar na članak: