Tradicija je da se u povodu 11.jula organizuje "Marš mira-Srebrenica", pa su tako jutros ispred hotela Tuzla četiri autobusa , sa oko 400 ljudi krenuli u pravcu Nezuka, gdje će se pridružiti ostalima učesnicima i nastaviti pješice put prema Potočarima.

  Cilj učesnika "Marša mira – Srebrenica 2010.” je jasan , a to je klanjati dženazu identifikovanim žrtvama Srebrenice i pružiti podršku majkama koje će 11. jula ukopati svoje najbliže.

 "Dnevno ćemo pješačiti 30 kilometara i ništa nas neće spriječiti, ni kiša ni sunce da u nedjelju budemo u Srebrenici, kazali su jutros učesnici "Marša mira – Srebrenica 2010", koji su se uputili u Nezuk.

  Prije dvije godine sa učesnicima marša, između ostalih, bio je i pjesnik Alija Arif Delić iz Dubrava , koji je inspirsisan ovim događajem napisao knjigu Hodočašće u Potočare. O svojoj knjizi Delić kaže:

  "Sve što je historija do sada zabilježila, premalo je.Koliko se samo desilo nepravde nad Bošnjacima!Koliko je krvi proliveno tokom te nesretne poršlosti i danas, kada ovo sve vidite i prođete tim marševima smrti ne možete ostati a da ništa ne kažete.Ja sam sve kazao u ovoj knjizi i još se mnogo može reći-u stihu ili prozi,svejedno".

  Pjesnik Alija Arif Delić je svoju ljudsku namjeru odlaska na put spasa Srebreničana, od Nezuka do Potočara, slio u knjigu gdje je pokazao i hronografiju puta, ali i vlastito osjećanje koje je progovorilo dubokim patriotizmom, promišljanjima o dešavanjima često rubeći rizikom patetike, ali i dubinom emocija, koje su tako snažne da ih ne smijemo prozvati patetičnim, jer svjedoče o paradoksalnim trenucima hoistorije, koji su toliko apsurdni da ih zdrav razum ne može pojmiti, smjestiti i definirati", rekla je profeosorica Jasna Hadžiselimović o knjizi Hodošaće u Potočare.

 Sigurno je da će golgota Srebrenice još dugo biti inspiracija umjetnicima da se iskažu o svoj tragici ovog naroda i njegovom nevinom stradanju!/Š.Gadžo/

Sa marša 2008.godine-i mladi i stari saosjećaju sa žrtvama
 

Vaš komentar na članak: