Meteorolozi su preporučili da narednih dana dolaze ljepše vrijeme, da više kišobrani neće trebati, ali preporučuju zaštitu od sunca.Zato je najbolje otisnuti se na more, bazene i okolna jezera.

  Za one koji se odluče putovati na more, u susjednu Hrvatsku, obavještenje da je s početkom ljetnog  računanja vremena, 29. marta 2009. godine,  prestala obaveza vožnje s upaljenim svjetlima na automobilima danju.

   Ova odredba ne vrijedi u  uslovima  slabije vidljivosti, kao i u tunelima, a od nje su izuzeti i  mopedi motocikli, koji i dalje moraju imati upaljena svjetla 24 sata dnevno tokom cijele godine. Podsjećamo, prošle  godine je novim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama zakonodavac propisao obavezno korištenje svjetala danju samo za vrijeme zimskog računanja vremena.

   U obrazloženju za  promjenu Zakona navode se brojne  studije koje su pokazale da automobili s upaljenim svjetlima više štete okolišu zbog povećane potrošnje goriva.  Za razliku od nekorištenja svjetala u vožnji za vrijeme zimskog računanja vremena koje se kažnjava s 300 kuna, za korištenje svjetala u doba ljetnog računanja vremena nema sankcije.

Vaš komentar na članak: