Neobična je sudbina Zehe Zehića iz Živinica, koji punih 11 godine ne može da istjera na čistac nepravdu koja mu je pričinjena od strane inspektora Porezne uprave FBiH-odsijek Tuzla. Naime, 21.03.2002.godine iz vlasatite prodavnice Borik u selu Gračanici kod Živinica inspetkori su oduzeli velike količine robe, najviše vještačkih đubriva, a sve u ondašnjoj vrijednosti od oko 10,5 hiljada KM. Inspektori su bili mišljenja da njegova pradavnica nije bila regiostorvano za prodaju tih vrsta roba, pa su uz đubrivo pokupili još i  razna sjemena.

  Nakon žalbi i dokazivanja da je registrovan i za oduzetu robu Sud je presudio u korist Zehe Zehića, ali Porezna uprava umjesto novca želi Zehiću vratiti oduzetu robu, koja još leži uskladištena u njenim magacinima.

 Zeho Zehić je nezadovoljan i dugo traje njegova borba za pravdu i kaže žaliće se do Strazbura, jer mu je nanasena velika šteta, uništen biznis i nanesen veliki bol:

 "Moja tužba je uvažena i dokazanao je da sam u pravu, ali koja korist od toga, kad se tužena strana stalno žali i sve se vrti u krugu. Prodavnica je zatvorena i još mi traže da za svaku godinu uplatim po 250 KM, jer dok se ne okonča sudski spor ne mogu ugasiti firmu i troškovi se gomilaju. Žele mi vratiti robu, čiji je rok davno prošao, a sada su cijene znatno skuplje nego prije 11 godina. Za tih 11 godina sakupio sam preko 20 kg raznih odluka, žalbi, tužbi, rješenja i drugih spisa od Tuzle do Sarajeva, gdje se rješava moj slučaj", kaže Zehić.

Pravda spora a /ne/dostižna 

 Pretrpljena su značajna materijalna šteta, te posljedice nakon oduzimanja robe, kao što su propast osnovnih sredstava firme, duševna bol i narušeno zdravlje. Ima li kraja ovom neobičnom sporu, u kojem je pravda na strani oštećenog Zehića!?

 "Smatram da ni sadašnja tržišna vrijednost privremeno oduzete robe ne može nadoknaditi ogromnu štetu koja mi je pričinjena, s obzirom na dugogodišnji proces koji traje u ovoj pravnoj stvari. U međuvremenu sam postao i sto posto invalid, šo je i uzrokovano ovim postupkom. Iz postojeće dokumentacije se može lako utvrditi da mi je roba oduzeta nelegalno, na što sam više puta upozoravao. Ne zanima me vraćanje one iste robe koja mi je oduzeta, jer bi mi dodatno povećala troškove oko njenog uništenja na odgovarajući način, jer više nije za upotrebu. Sada je postupak ponovo pokrenut i to me izlaže dodatnim troškovima, koje ja više nisam u stanju da izmirujem i nesporno se uvećava iznos učinjene štete iz 2002.godine.Moja firma Borik ne obavlja registrovanu djelatnost od 31.08.2002.godine, tako da sam ostao bez prihoda i ne mogu izvršiti likvidaciju firme do okončanja postupka. Za izmirenje dosadašnjih troškova postupka morao sam obezbijediti sredstva iz imovine koju sam stekao izvan Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije, a uz ostale nedaće i troškove liječenja moram lično snositi, što sve skupa najbolje govori koliko sam pretrpio neopravdanim oduzimanjem imovine", kae Zehić.

 Hoće li "pravda biti spora a dostižna" u slučaju oštećenog Zehe Zehića ostaje da se vidi, ali do kada, pita se naš sagovornik!?/Š.G./

Zeho Zehić pokazuje dio papira sa raznih sporova u posljednjih 11 godina
 

Vaš komentar na članak: