Porodični ruralni dom u BiH još ne postoji, ali mogućnosti izvodljivosti ovakvog projekta su na vidiku, nakon nedavne posjete živiničke delegacije entuzijsta iz oblasti agrara francuskoj regiji Ron-Alp i sjedištu regije Lionu. Prioritet posjete je uspostava čvrste saradnje, koja bi pomogla porodicama da promijene i unaprijede način proizvodnje, da se iskoristi potencijal, kako bi se proizvodi što bolje plasirali na lokalnom tržištu.

   Porodični ruralni domovi  (MFR) u Francuskoj su nosioci obrazovanja omladine i odraslih po konceptu naizmjenične pedagogije, koji se razvija još od 1935. godine, kada je uspostavljen prvi Ruralni porodični dom, za praktično obrazovanje u poljoprivrednoj proizvodnji, u Ron-Alp regiji.

  Delegacija Živinica u Lionu je dočekana na visokom nivou, rekao nam je mr.Began Muhić-viječnik i predstavnik općine Živinice tokom posjete:

   „Zaista, svi smo prijatno iznenađeni prijemom na koji smo naišli u ovoj prijateljskoj zemlji. Naša delagacija je dočekana na nivou državnih susreta, tako da smo imali veći broj bilaterarnih sastanaka i sa delegacijama drugih država i kontinenata. Iskoristili smo jedinstvenu priliku jer je u Lionu bio domaćin „Sedmice međunarodne saradnje MFR“. Tom prilikom smo razgovarali o mogućnostima razvoja agrara sa predsatvnicima zemalja Evrope, Južen Amerike i Afrike.Svi su izrazili spremnost za saradnju sa BiH, a pogotovu naši domaćini Francuzi. U ovoj zemlji je od osnivanja prvog porodičnog ruranog doma 1935.godine, do sada formirano preko 400 takvih domova i smatraju ih osnovnim stubom kvalitetnog rurarnog razvoja“.

„Mir sada“ most saradnje rurarnog razvoja

  Delegacija entzijasta iz Živinica imala je priliku da upozna rukovodstvo udruženja „Mir sada“, koje je poznato po realizaciji mnogih projekata u BiH.

  „Predstvnici pomenutog udruženja su nam posredovali saradnju sa rukovodstvom MFR Francuske i ta saradnja traje duže od jedne godine. Naš boravak je rezultatirao potpisivanjem Konvencije o zajedničkoj saradnji regije Ron-Alpe i naše pilot grupe općine Živinice, tako da očekujemo velike rezultate. Potpisana Konvencija sa krovnom asocijacijom Francuske za ovu oblast će nam pomoći u  izradi projekata za naše uslove i prilike, te smo dobili jedno stručno lice koje će nam pomagati u tome tokom naredne godine. Delegacija iz Živinica je imala priliku upoznati i gosp. Jan Jack  Ǫueyranne, predsjednika Ron-Alp regije i bivšim ministrom vanjskih poslova Francuske, koji je izrazio speremnost da nam pomogne, ali i posjeti našu zemlju aprila iduće godine. Prošle subote, 7.decembra, na završnoj manifestaciji u Lionu, predsjednici raznih država i ministri u vladama najviše su govorili  o BiH, što nam je predstavljalo posebno zadovoljstvo“.

  Očekuje se da će posjet Francuskoj biti inicijalna kapsla u razvju našeg sela, tim prije što su Ujedninjene nacije 2014.godinu proglasile za „Godinom sitnih ili malih porodičnih ruralnih domaćinstva“,  kada bi se mogla na najbolji način iskoristiti iskustva iz drugih država, kao što je u ovom slučaju Francuska. Relaizacojom projekata za selo, život naših građana u rurarim sredinama bi se u znatnoj mjeri poboljšao.

  Na kraju ,recimo još i to da je delegacija Živinica prilikom posjete Francuskoj imala slijedeći sastav: mr.Began Muhić-viječnik, predsatvnik općine , Mirsad Butković, savjetnik za agrar u općini Živinice, Suad Selimović, agronom PK TK, i 3 poljoprivrednika Toplice Salko Bešić, Nevres Džananović i Sefer Nurkić. Svi oni putovali su o trošku domaćina susreta u Francuskoj!/Š.G./

Naša delegacija u Parlamentu Regije Ron-Alp

Susret Begana Muhića sa predsjednikom Regeije Ron-Alpe Jean Jackom

Naša delegacija ispred Parlamenta Ron-Alpe

Iskustva iz Francuske za brži razvoj našeg sela
 

Vaš komentar na članak: