Kompanija Nokia Siemens Networks predstavila je najnaprednija rješenja LTE (Long Term Evolution) koja mobilnim operaterima nude jasan i ekonomičan odgovor na izazove "revolucije mobilnih komunikacija" i mogućnost da krajnjim korisnicima ponude jedinstveno iskustvo mobilnog broadbanda nove generacije, te potpuno novo, revolucionarno mrežno rješenje Liquid Net koje omogućava maksimalno iskorištenje mreže.

   LTE ili četvrta generacija mobilne tehnologije je trenutno najnaprednija tehnologija u svijetu mobilnih komunikacija, koja će operaterima i njihovim korisnicima donijeti više od deset puta veće brzine i kvalitet prenosa podataka, u odnosu na sadašnje, kao i mogućnosti korištenja brojnih multimedijalnih servisa, te servisa za svakodnevni život.
 
   “Kao pionir u razvoju LTE-a, Nokia Siemens Networks predvodi komercijalizaciju LTE-a sa 46 poslovnih ugovora i projekata o uvođenju LTE-a. Uz LTE moguće je preuzeti video ili muzički file za manje od sekunde, a cijeli film u DVD kvalitetu za svega 10 minuta”, rekao je Rastko Blagojević, iz Nokia Siemens Networks broadband tima za Jugoistočnu Evropu.

   Broj korisnika “smartphone” i tablet uređaja se svakim danom povećava, te se očekuje da će prevazići broj korisnika laptopa ili ličnih računara. Prateći savremeni stil života i poslovanja, korisnici žele u svakom trenutku i na svakoj lokaciji biti povezani, dostupni i imati mogućnost korištenja interneta i aplikacija na svom uređaju. “Potražnja i zahtjevi korisnika postaju vrlo nepredvidljivi. Koriste raznovrsne aplikacije i usluge kod kuće, na poslu, u pokretu i u različito vrijeme.
 
   Liquid Net omogućava da se neiskorišteni kapacitet u jednom dijelu mreže (npr. ruralni ili manje opterećeni stambeni blokovi) preusmjeri u dio mreže u kojem je potrebniji, tj. u kojem postoji potreba za većim saobraćajem. Za krajnjeg korisnika to znači da gdje god se nalazio, na koncertu, sportskoj utakmici ili šoping centru, više neće imati problem da pošalje poruku, sliku, uspostavi vezu ili pretraži internet ”, izjavio je Dino Miljković, direktor Nokia Siemens Networks d.o.o. Sarajevo.

   “Potrebe korisnika u BiH nisu mnogo različite u odnosu na regiju ili svijet, iako neka tehnološka rješenja stižu malo kasnije i mi ćemo se susresti sa istim izazovima. Za očekivati je da će skoro donošenje regulative u vezi mreža četvrte generacije, a nakon toga i izgradnja tih mreža, omogućiti širokopojasni pristup u svim dijelovima zemlje”, istakao je Goran Ninković, direktor tima za Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju i Hrvatsku./L.Brčaninović/

Sa prezenatacije najnovije mobilne tehnologije
 

Vaš komentar na članak: