Ovih dana u Montereju u Kaliforniji, SAD, u  organizaciji US Partnerstvo za mir, Mornaričke postdiplomske škole i Trening centra za mirovne operacije u Sarajevu, organizirana radionica „Radimo u istom prostoru“.

  Na navedenom skupu učestvovali su predstavnici vladinih i nevladinih organizacija, vojske i policije SAD i predstavnici većeg broja zemalja.
Pored domaćina predstavnike na navedenom skupu, čije je troškove puta i  boravak u SAD-u snosio organizator, su imali: Afganistan, Kolumbija, Južni i Sjeverni Sudan, Uganda, Mongolija, Siera Leone, Nepal, Španija, Slovenija, Uganda i Bosna i Hercegovina.

  Bosnu i Hercegovinu su predstavljali  Anisa Kundurović iz Ministarstva vanjskih poslova, Zoran Grujić iz BH MAC-a, Željko Kalinić iz EUFOR-a BiH, Milisav Pantić iz RUCZ RS i naš sugrađanin Zdenko Tadić, direktor KUCZ Tuzlanskog kantona.

  Evo šta nam je rekao gospodin Tadić po povratku u Živinice:

  „Skup je organiziran na poziv organizatora koji je snosio sve troškove puta i našeg boravka u SAD-u, sa ciljem razmjene iskustava američkih vladinih i nevladinih organizacija i predstavnika pozvanih zemalja o pružanju pomoći stanovništvu u zemljama u kojima je izvršena vojna intervencija.Pored učešća na navedenom skupu naša delegacija iz BiH je obavila analizu i dogovor sa predstavnicima Centra za stabilizaciju i Rekonstrukcione studije (CSRS) o nastavku aktivnosti na započetom projektu deminiranja u BiH. Već sam ranije boravio u Americi, ali ovaj put to je bilo potpuno novo iskustvo, koje će mi pomoći da u odgovornom poslu koji obavljam i sredini u kojoj živim dam  još  kvalitetniji doprinos“./Š.G./
 

Učesnici radionice u Kaliforniji

Direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Zdenko Tadić /drugi s slijeva/ sa saradnicima
 

Vaš komentar na članak: