Iz Svojata:Jagode zasladile selo

 Zahvaljujući Luteranskom savezu, koji je organizovao edukativni uzgoj jagoda na Topličkom polju, danas je ova slatka kultura postala obavezni dio poljoprivredne aktivnosti mnogih mještana, posebno Gračanice, Svojata, Lukavice, Bašigovaca i drugih.Posjetili smo jednog uzornog mještanina Svojata i uvjerili se da je jagoda postala kultura broj jedan i u ovom mjestu.

   «Jagode su se u našem selu počele uzgajati od 2005. godine.Na početku je bilo vrlo malo zasađenih površina ove kulture, jer je to za nas bilo nešto novo, nije se imalo povjerenja.Ovdje smo navikli sijati kukuruze, krompir, grah i druge naše tradicionalne kulture.I ja sam počeo među prvima saditi jagode, mada nisam bio na edukaciji na Topličkom polju, već sam znanje sticao od učesnika edukacije na Toplici. Ove godine imam 2 dunuma zasađene jagode, pa sa ove površine  očekujem  oko 4 tone jagode», kaže nam Mirsad Omerović, kojemu je ovo četvrta sezona da je pažnju posvetio slatkim plodovima.

  Mirsad još ne zna koliko će zaraditi prodajom jagoda na živiničkoj pijaci, ali ističe da sve što obere i odnese u grad proda se:

  «Cijena kilograma jagode se mjenja iz sata u sat, tako da se uopšte ne može kalkulisat sa zaradom.Pri ovako teškom stanju u društvu od čiste plate  teško bi se mogli ispunit prohtjevi koje zahtijeva  porodica, ali s jagodama izaći ću na kraj».

   Vrijedni mještani Svojata  ove godine su zasadili  preko 100 dunuma  jagode i ako svi budu imali prinose kao Mirsad dobiće preko 200 tona ove voćke./Š.G./

Jagode Mirsada Omerovića