Dana 23. I 24. Maja 2009 godine, u Živinicama (Mjesto Hornica) ponovo je nakon dugo vremena održan turnir u uličnom basketu 3 na 3 pod nazivom “Streetball Challenge-Živinice 2009.” Turnir je privukao pažnju mnogobrojnih ljubitelja ovoga sporta a pored domaćih Živiničkih ekipa svoje učešće prijavile su i ekipe iz Srebrenika, Tuzle, Banovića, Kalesije i Dubrava. Pored prijavljenih ekipa moramo istaći da je veliko interesovanje pokazala i mnogobrojna publika koja je također stizala sa svih strana Tuzlanskog Kantona pa i šire. Inače turnir je bio organizovan u tri kategorije i to: Juniori (Muškarci rođeni 1990 god. i mlađi), Seniori (Muškarci rođeni 1989 i stariji) te kategorija Djevojčica, ali zbog nedovoljnog broja prijavljenih ekipa takmičenje u Ženskoj kategoriji nije ni održano. U kategoriji Juniora prijavilo se 6 ekipa i to: “Juniori 98”-Živinice, “LBJ”-Živinice, “Millenium”-Živinice, “Borovo”-Živinice, “Buco”-Živinice, “Dita”-Tuzla. Ekipe Borovo i Dita svoje učešće su otkazale neposredno pred početak turnira tako da su nakon žrijeba određeni polufinalni parovi u ovoj kategoriji. Prvog dana turnira u kategoriji Juniora snage su odmjerile ekipa “Millenium” protiv ekipe “Juniori 98” te u drugom polufinalu ekipa “LBJ” protiv ekipe “Buco”. U prvom polufinalnom susretu ekipa Millenium savladala je ekipu Juniora 98 rezultatom 12:7. U drugom polufinalnom susretu ekipa LBJ savladala je ekipu Buco rezultatom 13:10. Ovim rezultatima završeno je takmičenje u kategoriji Juniora za prvi dan turnira.

S druge strane u kategoriji Seniora prijavilo se 14 ekipa i to: “Ataka”- Tuzla, “Živinice 98 I”-Živinice, “Podorašje”-Tuzla, “Denis”-Živinice, “Srebrenik I”-Srebrenik, “Tuzla I”-Tuzla, “Živinice 98 II”-Živinice, “Srebrenik II”-Srebrenik, “Tuzla II”-Tuzla, “Gostelja”-Živinice, “Kalajac”-Živinice, “Bosna”-Kalesija, “Dream Team”-Dubrave, te ekipa “Litva”-Banovići. Ekipe su bile podijeljene u 4 grupe od kojih su dvije grupe imale 4 ekipe a dvije grupe su imale po 3 ekipe. Prvog dana u kategoriji Seniora igrale su se utakmice u grupnoj fazi po sistemu svako sa svakim nakon čega su se iz svake grupe u polufinale plasirale prvoplasirane ekipe. Polufinale iz grupe A izborila je ekipa “Litva”-Banovići, iz grupe B “Tuzla I”-Tuzla, iz grupe C “Živinice 98 I”-Živinice te iz grupe D polufinale je izborila ekipa “Živinice 98 II”-Živinice.  Nakon grupne faze u kategoriji Seniora, prvog dana također je održano i polufinale u šutiranju trojki i zakucavanju u kategoriji Juniora a i Seniora. Prvo su nastupili Juniori u takmičenju šutiranja trojki. Za ovo takmičenje prijavilo se 6 učesnika među kojima su finale izborili Alen Glavinić, Salmir Ahmetović, Samir Pećaninović te Džemal Taletović. U takmičenju u zakucavanju prijavilo se 6 učesnika od kojih njih 4 su izborili finale a to su: Mirza Bulić, Ado Korkutović, Adem Mahmutbegović te Mirza Musić. Nakon Juniora uslijedili su i Seniori koji su također imali polufinalno takmičenje u šutiranju trojki te zakuvavanju. U šutiranju trojki prijavilo se čak 10 učesnika od kojih su njih 4 izborili finale i to: Mirza Memić(Živinice 98 II), Mario Marjanović(Tuzla I), Mirsad Bektić(Ekipa Živinice 98 I), te Elvis(Ekipa Kalajac). U takmičenju u zakucavanju prijavilo se 9 učesnika a plasman u finale izborili su Denis Meštrić (Ekipa Denis), Adnan Đulović (Ekipa Živinice 98 II), te Jasmin (Ekipa Srebrenik I). Inače vrijedi napomenuti da je među prisutnima bio i Senad Muminović, proslavljeni košarkaš i dugogodišnji reprezentativac Bosne i Hercegovine, koji trenutno obavlja funkciju glavnog trenera Košarkaškog Kluba Sloboda-Dita. To je bilo sve što je prvi dan turnira ponudio.

Drugog dana turnira uslijedile su polufinalne utakmice u kategoriji Seniora, finalna utakmica u kategoriji Juniora, te finalna takmičenja u šutiranju trojki i zakucavanju u obje kategorije. Pred mnogobrojnom publikom prvo su odigrani polufinalni susreti u kategoriji Seniora u kojem su snage odmjerile ekipe “Živinice 98 II” sa ekipom “Litva”, dok su drugi polufinalni par činili “Živinice 98 I” te “Tuzla I”. Prvi polufinalni susret završen je rezultatom 10:7 u korist ekipe “Živinice 98 II”. Drugi polufinalni susret završen je rezultatom 15:09 u korist ekipe “Tuzla I”. Nakon polufinalnih dvoboja uslijedilo je takmičenje u šutiranju trojki i zakucavanju u kategoriji Juniora. Od 4 finalna učesnika najprecizniji je bio Samir Pećaninović (Ekipa LBJ) koji je od mogućih 15 lopti ubacio 9 poena. Odmah iza njega bio je Džemal Taletović sa 7 ubačenih poena, zatim Salmir Ahmetović sa 6, te Alen Glavinić sa 5 ubačenih poena. U takmičenju u zakucavanju koje je izazvalo ogromno oduševljenje među publikom, po jednoglasnoj odluci žirija najatraktvnija zakucavanja pružio je mladi Mirza Bulić (Ekipa Millenium) koji je imao dva zaista atraktivna zakucavanja.

Nakon Juniora uslijedilo je takmičenje u trojkama i zakucavanju u kategoriji Seniora. U šutiranju trojki najprecizniji od ostalih bio je Mirsad Bektić(Ekipa Živinice 98 I) koji je od mogućih 15 ubačaja ubacio 11 poena. Drugoplasirani je bio Mirza Memić sa 8 ubačenih poena, trećeplasirani Elvis sa 4, dok je posljednoplasirani bio Mario Marjanović sa 2 ubačena poena. Nakon šutiranja trojki uslijedio je možda i najzanimljiviji trenutak turnira a to je takmičenje u zakucavanju u kategoriji Seniora u kojem su učestvovali Denis Meštrić te Adnan Đulović. Takmičenje se održalo u tri runde tako da je svaki učesnik morao izvesti po tri različita zakucavanja. Moramo naglasiti da su oba učesnika atraktivnim zakucavanjima dizali publiku na noge ali ipak na kraju jednoglasnom odlukom žirija šampion u zakucavanju bio je Denis Meštrić iz ekipe “Denis”.

Nakon mnogobrojnih uzbuđenja i atraktkivnih poteza i zakucavanja uslijedila je kratka pauza u kojoj su priliku da osvoje simboličnu nagradu imali i posjetioci ovog turnira. Naime, izabrana su 3 gledaoca koja su šutirala po 3 slobodna bacanja. Najbolji među njima dobio je simboličnu nagradu od glavnog pokrovitelja ovog turnira Sport & Fashion Shop Živinice.

U prvoj finalnoj utakmici nastupili su Juniori a snage u finalu su odmjerile ekipe “Millenium” protiv ekipe “LBJ”. U veoma zaniljivoj i napetoj utakmici koja je preovladavala borbenošću i zalaganju obje ekipe nakon posljednjeg sudijskog zvižduka rezultat je glasio 15:10 u korist ekipe “Millenium” koja je postala prvi pobjednik ovog Turnira.  Drugoplasiranu ekipu su sačinjavali: Ado Korkutović, Adem Mahmutbegović, Samir Pećanović te Mirza Musić. Šampionska ekipa u Juniorskoj kategoriji bila je sačinjena od slijedećih igrača: Mirza Bulić, Salmir Ahmetović, Dženan Glavinić te Almis Sulejmanović.

I na samom kraju ovog takmičarskog dijela ove manifestacije, kao šlag na tortu uslijedilo je drugo finale koje je donijelo još uzbudljiviju i rezultatski neizvjesniju utakmicu u kojoj su snage odmjerile ekipe “Živinice 98 II” te ekipa “Tuzla I”. Moramo istaći da su se obje ekipe maksimalno zalagale i borile do posljednje sekunde što je mnogobrojna publika znala nagraditi velikim aplauzom nakon završetka utakmice te time odala priznanje ekipama na borbenošću i zalaganju. Također, moramo istakanuti sastave ove dvije ekipe. U drugoplasiranoj ekipi bili su: Adnan Đulović, Mirza Memić, Eldar Salihbegović, te Ervin Bulatović.Šampionska ekipa Seniora bila je sačinjena od slijedećih igrača: Remzudin Hasić, Mario Marjanović, te Cipa. Finale u kategoriji Juniora kao i Seniora igralo se do 21 postignuti poen ili vremenski 20 minuta.
Nakon finalnih susreta uslijedila je još jedna kratka pauza u kojoj su posjetitelji ovog turnira ponovo imali priliku da osvoje simoličnu nagradu. Nakon pauze uslijedilo je dodjeljivanje nagrada a nagrade najboljima uručili su organizator turnira Admir Aljić te predstavnik Sport & Fashion Shop radnje koja je ujedno bila i generalni pokrovitelj ovog turnira gospodin Enver Aljić. Nakon dodjele nagrada najboljim ekipama i pojedincima, prisutnima se još jednom obratio gospodin Enver Aljić te se zahvalio svim ekipa, prisutnim gledaocima, organizatoru turnira, kao i mnogobrojnim sponzorima koji su uveliko pomogli pri organizaciji ovog turnira, te zvanično proglasio turnir završenim.

Važno je istaknuti i sve sponzore ovoga turnira: “Sport & Fashion  Shop”- Živinice, “Boutique Encotti”- Tržni Centar Ital Projekt Brčko Distrikt, “Dino Kafa”-Živinice,d.o.o. “Erlej Commerce”-Živinice, d.o.o. “Autoservis Kuplung”-Živinice, d.o.o. “Q&L”-Živinice, d.o.o. “ZH-Zola”-Živinice, d.o.o. “AS Amir”-Živinice, SZR “EDAL”-Živinice (Hornica), Caffe “Atlantik”-Živinice, Caffe “Baščaršija”-Živinice, “Mobitel Studio”-Živinice, Konoba “Pituljica”-Živinice, d.o.o. “BM Company”-Živinice, “Auto Centar BH”-Tuzla, T.R. “NUSKO”-Živinice(Hornica), Frizerski Salon “AIDA”-Živinice, d.o.o “VELMED”-Živinice, “Triglav BH Osiguranje”-Tuzla.

U ime organizatora turnira još jednom se zahvaljujemo svim posjetiteljima turnira, ekipama, sponzorima, medijskom pokrovitelju RTV Živinice, te naglašavamo da je nastojanje organizatora da se ovakve manifestacije održe još par puta tokom ljeta a datum i vrijeme održavanja narednog turnira bit će blagovremeno naglašeni.


 

Vaš komentar na članak: