Nalaz kantonalnog vodoprivrednog inspektora potvrdio je da je u jezeru Modrac ponovo nastupio pomor ribe.Ovoga puta riječ je o deveriki, te su ribolovci zabrinuti ne samo za jezersku faunu već i za zdravlje ljudi.

  Ribolovci smatraju da se u inspekciju trebao uključiti i veterinarski inspektor, te da bi obavezno trebao biti urađen toksikološki nalaz uginule ribe američkog somića, a sumnjaju i u adekvatnost uzetih uzoraka. Upravo je na dojavu ribara kantonalni vodoprivredni inspektor, skupa s Institutom za hemijsko inženjerstvo Tuzla, uzeo uzorke vode na pet lokaliteta: Kiseljak, Spreča u naselju Suha, Mustin zaliv u Priluku, općini Živinice, žičara i lokalitet kod kompleksa ugostiteljskih objekata u Prokosovićima, općina Lukavac.

   Inspekcijska analiza uključila je i branu ili preciznije podatke iz knjige vodostaja, ispusta i preliva. Prema ovim podacima vodostaj se kretao od 197 do 187 metara, a biološki minimum iznosio je 4,9 metara kubnih u sekundi. Inspekcija je nastavljena nadzorom ”Vodovoda i kanalizacije” Tuzla./Indira Arnaut/

Modrac-nakon američkog somića stradale i deverike
 

Vaš komentar na članak: