Danas su nastavljeni protesti zaposlenih radnika JP Komunalno Živinice, koji su ponovo angažovali raspoloživu mehanizaciju i krenuli ulicama grada do zgrade općinske administracije, gdje su  parkirali vozila. Zaposlenik u firmi Semir Salihović ističe kako su spremni i na štrajk glađu, ukoliko se ne riješi njihov problem!

 "Moram napomenuti da su naši članovi kolektiva-bivši učesnici odbrambeno oslobodilačkog rata, a ima ih 20, na granici snage i najavili su štrajk glađu, ukoliko se ovo stanje uskoro ne riješi, jer se radi o političkom problemu. Općinsko vijeće je preuzelo nadležnosti i umjesto da štite državni kapital- oni su na strani pojedinaca".

 Radnicima JP Komunalno obratio se općinski načelnik mr. Hasan Muratopvić, koji im je sugerisao da, dok traže svoja prava, ne zanemare obaveza održavanja grada:

 "Nadam se da ćete kao i do sada uredno izvršavati svoje radne obaveze, kako se ne bi dogodilo da nam grad bude prljav, jer bi to u ove ljetne dana prouzrokovalo bolesti! Poznato vam je da ja u ovom slučaju nisam nadležan ništa učiniti, jer mi je Općinsko vijeće uskratilo irgerencije nad javnim preduzećima. Ja sam se na tu odluku žalio višim instancama i očekujem pozitivan odgovor, što bi mi pomoglo da se uključim u hitno rješavanja problema firme".

 Pred okupljenim radnicima se pojavio i predsjedavajući Općinskog vijeća Živinice mr.Began Muhić i okrivio je upravu što je dovela JP Komunalno u ovako teško stanje:

 "Nećemo štititi lopove koji su upropastilo Komunalno. Nismo zadovoljni sa dosadašnjim radom JP Komunalno i zato želimo promjene koje će dovesti firmu na staze uspješnog poslovanja. Sugerišem vam da ne idete za ljudima koji vas vode u propast! Da bi bili svi zadovoljni najbolje rješenje je da angažiujemo inspekcijske službe, koje bi kontrolisale poslovanje firme, pa bi na vidjelo izašle sve nepravilnosti i kriminal koji se događao proteklih godina", rekao je Muhić, što je izazvalo revolt okupljenih radnika.

 Nadvikivanje između radnika i predsjedavajućeg je nastavljeno, te je nakon izrečenog  Muhić napustio zborno mjesto okupljenih radnika. Predsjednik Sindikalnog odbora Muhamed Smajlović je u nastavaku razgovora sa načelnikom Muratovićem i uz podršku radnika, izrazio želju da inspekcijske službe što prije dođu u JP Komunalno i izvrše kontrolu poslovanja.

 Radnici Komunalnog i sutra će proći ulicama grada i locirati se pred zgradu općine Živinice, kako bi još jednom dali do znanja da se završi sa enigmom oko postavljanja direktora preduzeća./Š.G./

Muratović-uskraćene irgerencije

Muhić-želimo promjene koje će dovesti do boljitka u poslovanju firme
 

Vaš komentar na članak: