JU Dječije obdanište: Mališani upoznali nova zanimanja

Zaposleni u Javnoj ustanovi Dječije obdanište Živinice danas su organizovali posjetu mališana banovićkom Litvatransu. Cilj je bio da djeca srednje grupe 1 i 2 upoznaju nova zanimanja.

Ljubazno osoblje Litvatransa pokazalo je mališanima kako funkcionira ova velika prevoznička firma i šta je sve potrebno pa da autobusi prevoze putnike. Osim vozača upoznali su automehaničare i drugo osoblje, neophodno za rad.U dispečerskom centru im je pokazan video zid na kojem se prikazuju karte i autobusi ove firme na linijama koje saobraćaju. Na karti raznim bojama označavaju kretanje autobusa, da li idu brže od predviđenog reda vožnje, zaostaju ili idu normalno!?

“Djeci je današnje putovanje bilo zanimljivo i vidjeli su kako funkcionira jedna prevoznička firma. Svi vole da putuju autobusima na izlete ili posjete drugim firmama van našeg grada, a ovoga puta imali su priliku da sjednu na vozačevo mjesto, kao pravi vozači, pritisnu dugme za zatvaranje i otvaranje vrata, način kupovine karata, ali i kako mehaničari popravljaju autobuse.Posebno je bila zanimljiva dodatna vožnja banovićkim ulicama. Koristim priliku da se zahvalim našim današnjim domaćinima koji su bili pažljivi prema djeci i darivali su im poklone”, kaže nam direktorica Dječijeg obdaništa Sabina Andalić.

Danas Litvatrans d.d. Banovići u svom voznom parku posjeduje 74 autobusa, kojima vrši prevoz putnika na federalnim i kantonalnim linijama, na područku Tuzlanskog kantona, te prevoz putnika na području općina Banovići i Živinice. Litvatrans ima auto-baze u Banovićima i Živinicama, kao i autobusnu stanicu u Banovićima koju su djeca takođe vidjela.

Na kraju posjete direktorica Sabina Andalić dodjelila je današnjem domaćinu-predstavnici Litvatransa- Admiri Aljić zahvalnicu za uspješnu saradnju, a Litvatrans je djecu počastio paketićima slatkiša, pa je tako današnja posjeta Litvatransu, ali i Banovićima, zaslađena dječijim poslasticama./Š.Gadžo/