Jubilej:40 godina turnira na Raskršću

Danas se na stadionu malih sportova na Raskršću u Dubravama okupilo nekoliko prvih generacija fudbalera i aktivista, koji su učestvovali na prvom nogometnom turniru "Bratstvo-jedinstvo" održanom 27.jula, u povodu Dana ustanka naroda Bosne i Hercegovine u toku Drugog svjetskog rata.

  Od tada do danas turnir je sačuvao svoju tradiciju i predstavlja jedan od najkvalitetnijih turnira koji se organizuju u Tuzlanskom kantonu.Sjećanja na prve godine od osnivanja iznosili su učesnici tadašnjih igara, među kojima su danas bili Marko i Tunjo Mišković, Pero i Božo Antunović, Tunjo Nikić, Rudin Perić, Zdenko, Anto, Rado i Zvonko Tadić, Ilija Tomić, Juro Đulabić, Ilija Mišić, Ilija Milić i Mijo Markelić.

 Prema sjećanju prvog učesnika turnira Ilije Milića ovako je počelo:

 "Imali smo tih godina jaku omladinsku organizaciju, koja je pokrenula mnoge aktivnosti u našem selu. Između ostalih među prvima u tuzanskom kraju imali smo disko klub, koji je okupljao veliki broj mladih ovog kraja. Tada se pojavila ideja da se na našem lijepom igralištu na Raskršću organzuje nogometni turnir, pa se to i dogodilo 27.jula 1972.godine. Okupilo se 16 ekipa i veliki broj publike. Za razliku od danas tada su ekipe predstvaljale mjesta iz kojih su dolazile. U finalu su igrali ekipe Spreče i 27.jula iz Dubrava. Pobjeda je pripala mojoj ekipi "27.jula", a za nagradu smo dobili nogometnu loptu.I druge godine smo igrali u finalu i pobijedili Par Selo", prisjeća se Milić.

Loptu donio padobranac

 Zanimljvo je istaći da je otvaranje turnira bila prava poslastica za posjetioce! Obično bi se izvodio prigodan kulturno zabavni program, a loptu bi donio padobranac, što je bila posebna atrakcija.

  Sve aktivnosti mještana i učesnika turnira bile su podređenu nogometu tih dana, poslovi bi se završavali na vrijeme i kada turnir počne nema  većih radova na seoskim domaćinstvima.Tada su najčešći učesnici turnira bile ekipe Mladost G.Živinice, Jedinstvo Dubrave, Miškovići, Ucvijeljene duše, Spreča, Orašje, Crvene njive, Čajići, Petrovići, G.Dubrave, Husino, kao i jedan od glavnih nositelja aktivnosti ekipa domaćina 27.jula. Sudije turnira obično su bili amateri, dok su to dans stručni djelioci pravde sa spiska Općinskog nogmoetnog saveza.

 Treba još dodati da se značaj pridavao i mladima, pa je glavnom turniru prethodilo odmjeravanja nogometne vještine pionirskih ekipa.

Revija nogometnih asova

 Anto Tadić ističe kako je prvih desetak godina održavanja turnira jedna od jačih ekipa bio i garnizon JNA iz Dubrava:

 "Njihova ekipa je tada bila posebno zanimljiva i atraktivna jer su je sačinjavali nogometaši bivše Prve lige SFRJ. Sjećam se da je igrao čuveni golman Vojvodine Svilar, pa Buza iz Čelika, Jelušić iz Želje, Kovačević  i drugi, tako kada su oni igrali publika nije imala gdje  stati, da bi vidjela te nekada popularne nogometaše".

 Značajan doprinos održavanuu turnira na Raskršću dali su Vlado Tadić-Vlae, Ivo Tomić, Ivo Markleić-Ivec, Marko Markelić-Džigara, Božo Bošković-Sila, Jakub Belkić-Beli, Imšir Malkić, Hasan Bandović i dr.

 Tadašnja organizacija rada Mjesne zajednice Donje Dubrave bila je na visokom nivou i izvodila je mnoge značajne akcije, a fudbal je bio još dodatni segment svestranih aktivnosti, te je ova MZ dobila najviše savezno priznanje za svoj rad-Zlatnu plaketu, dok je 1976.godine omladinska organizacija nagrađena Poveljom sa srebrnom značkom.

Turnir iznjedrio poznate fudbalere i stručnjake

  Poslije rata u BiH turnir ponovo oživljava i okuplja sve više učesnika s područja Tuzlanskog kantona.Za razliku od prije rata, kada je omladinska organizacija snosila troškove, ovoga puta u pomoć pristižu poduztnici, koji svojim donacijama pomažu održavanje višedecenijske tradicije organizovanog igranja turnira sada pod nazivom  "Raskršće-Dubrave".

 Prema riječima dopredsjednika MZ Donje Dubrave  Tunje Nikića kroz turnir je prošlo mnogo vrsnih fudbalera, koji su igrali za Slobodu i druge prvoligaše bivše države, a bilo je i niz istakutih stručnjaka sa najvišim školskim spremama.Tako su u fudbalske visine sa Raskršća stizali do Prve lige SFRJ i Evrope Midhat Memišević, Nail Beširević, Izudin Hadžić, Božo Čajić, Mato Tadić, Fuad Subašić i drugi.

 Priča se da je danas turnir izgubio nekadašnju draž, da je sve drugačije i reklo bi se na "profesionalnoj" bazi. Nagrade su drugačije, novčane obavezno, a dodjeljuju se dresovi i lopte pobjednicima.

 O pripremama za naredni 40-ti po redu turnir aktivista Tunjo Nikić kaže:

 "To će biti veliki događaj za naše mjesto i nastojaćemo da to bude uz prigodan kulturno zabavni program. Prošle godine je učešće uzelo 18 ekipa, a ovoga puta vjerovatno ćemo zbog značaja jubileja taj broj i povećati. Očekujemo pokroviteljstvo općine Živinice, jer je turnir nadmašio granice naše lokalne zajednice. Program obilježavanja jubilarnog turnira biće predmet na sjednici Savjeta MZ Donje Dubrave, kada ćemo dogovoriti sve detalje ove značajne manifestacije za naše mjesto"./Š.Gadžo/

Nekad fudbaleri-danas aktivisti i organizatori turnira na Raskršću