Ponovo su najvrijedniji bili članovi Duvačkog orkestra Konjuha.Četa mala, ali odabrana prošla je ulicama grada oko 6,30 sati, izvodeći budilnicu.Prvomajski uranak nastavljen je na jezeru u Bašigovcima, koje su zajednički organizovali Turistička zajednica TK i općina Živinice.Istakli su se ribolovci Mrene i lovci Toplice, koji su okupljenim građanima nudili čorbu i fiš paprikaš.

  Za kulturno zabavni program pobrinulo se dvadesetak estradnih umjetnika, koji su se smjenjivali za mikrofonom, a razvilo se i narodno kole.Od lovca Naila Poljića saznajemo da je bilo veselo, iako lovci nisu bili u šumi na uobičajenim aktivnostima.Nastavnik Muhamed Umihanić iz obližnje škole, kaže da je u Bašigovcima od uređenja jezera mnogo bolje:

  «Mada jezero i kompleks oko njega još u potpunosti nisu uređeni, već je postalo mnogo ljepše, što najbolje govori i današnje otvaranje turističke sezone u našem Kantonu.Bilo je veselo, pjevalo se i igralo, a ko je imao i roštiljao je».

  Od estradnih umjetnika pažnjom je plijenio Muhamed Mujkanović, koji je izjavio:

  «Danas se vidjelo kako je potrebno malo učiniti da bi narod bio zadovoljan.Na svakom koraku  veselje i osjećaj zadovoljstva».

  Sa zanimanjem prisutni su pratili zbivanja u narodnim sportovima, natezanju konopca i trčanju ili hodanju u vrećama, već kako je ko mogao!

   Jezero je danas dato na upravljanje Ribolovnom druđtvu „Mrena“ iz Živinica. Tom prilikom načelmik općine Živinice Hasan Muratović im je uručio i certifikat. Kako bi mu se zahvalili na ukazanom povjerenju, članovi ovog ribolovnog društva su načelniku uručili zahvalnicu i počasnu člansku kartu.Općina Živinice je predstavila svoju viziju razvoja i njeno realiziranje.Bila je ovo prilika za druženje i zabavu, upravo za ono što mnogima danas nedostaje. /Š.G./

Pogled na jezero u Bašigovcima
 

Vaš komentar na članak: