Počele su maškare ili poklade, što smo mogli danas vidjeti na živiničkim ulicama. To su stari tradicionalni običaji kod  Hrvata, koji organizuju karnevale sve do  Čiste srijede ili Pepelnice. U to vrijeme svatko ima priliku postati netko drugi, nešto drugo – ratnik, princeza, opasni tigar ili neka druga neobična pojava.

 
 Jedna grupa maskiranih osoba putovala je konjskom zapregom i još dva motokultivatora, a među njima je bio i Ivo Grgić, poznati izvođač izvornog melosa, koji je zajedno sa Šimom Žepićem i Muhamedom Borogovcem svojevremeno za RTBeograd snimio 6 ploča. O današnjim maškarama kaže:
 
 "Krenuli smo od Gornjih Živinica, kroz Petroviće, Atlić Mahalu, Tadiće, Grabik, Lug i ulicma Živinica. Imali smo nekoliko pauza jer nas ljudi zaustavljaju i časte, pa je tako i ovdje kod Ivice Kulića, gdje smo zapjevali i zasvirali, a uhvatilo se i narodno kolo".
 
 Svako se pripremio kako je znao i umio, pa osim tradicionalne nardone nošnje svi su imali još po neki rekvizit na glavi, kako bi prikrili identitet.
 
  U narodu su neki načini maskiranja prerasli u tradiciju. To su preodijevanje muškaraca u žene i obrnuto, a i danas je bilo takvih slučajeva. Prema riječima naših sagovornika bitno je istaći da je prvobitno značenje karnevalskih tradicija zaštitno – zastrašivanje demona, zlih sila, duhova kako bi ih se udaljilo od ljudi, stoke, stanova itd.
 
 Da sve bude veselo i kako treba, pobrinula se muzička izvorna grupa sa violinom i šargijama, a to je poznati sastav "Odjek Lipnice", koji je uveseljavao učesnike maškara. Današnje maškare dobro su prihvaćene i od prolaznika, koji su iznenađeni gledali manifestaciju tradicionalnih običaja svojih sugrađana Hrvata./Š.Gadžo/
 

Maškare uz muziku na živiničkim ulicama


 

Kratki predah uz muziku kod domaćina Ivice Kulića

Ivo Grgić se svojevremno proslavio svirkom i pjesmom izvornog melosa

Izvorna grupa "Odjek Lipnice"
 
  Maškare iz Luga  u Prvoj ulici
 

Vaš komentar na članak: