Danas je u Živinicama održana promocija knjige prof. dr. Omera Ibrahimagića "Bosanski identitet i suverenitet"  u sali za sjednice Općinskog vijeća. Moderator je bio Esad Kitić, a promotori knjige prof.dr.Edhem Muftić. O životnom djelu Ibrahimagića Kitić je rekao:

 "Profesor emeritus Omer Ibrahimagić koji je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu  proveo više od 40 godina u svojstvu nastavnika na predmetima Politički sistem Bosne i Hercegovine, ranije SFR Jugoslavije i Osnove države i prava, zasigurno je kompetentan i stručan znanstvenik da se bavi političkom historijom Bosne i Hercegovine. Njegovu naučnu relevanciju i akademsku educiranost potvrđuju 23 napisane knjige i stotine objavljenih raznovrsnih tekstova, eseja, komentara, prikaza  i kritika. Pisanjem o Bosni i Hercegovini bavi se više od dvadeset godina (1992-2011), od godine njenog međunarodnog priznanja, svo vrijeme njenog stradanja agresijom Srbije, Hrvatske i Crne Gore i genocidom u Srebrenici, Dejtonskog sporazuma i sedamnaest godina poslijedejtonskog mira. U tom vremenu napisao je oko dvije stotine dužih i kraćih radova, eseja, komentara i nekoliko značajnih knjiga. Posljednja od njih je Bosanski identitet i suverenitet, izdata u 2012. godini".

 Promotor prof-dr.Edhem Muftić je istakao znača djela o kojem je danas riječ i dodao kako je akademik Omer Ibrahimagić ovom knjigom ovjekovječio postojanje Bosne, te da je kroz opis dešavanja  svojoj državi dao baš sve".

 „Neki su pokušali oteti ovu zemlju tenkovima i topovima, a kada to nisu uspjeli počeli su da nam otimaju kulturu, jezik i istoriju, međutim to im nije pošlo za rukom pa je Bošnjaštvo  sačuvano“, kazao je između ostalog Muftić.

  Akademik Ibrahimagić je kazao da je bosanski suverenitet i identitet jedan od problema "oko kojih se vode političke i vojničke bitke u BiH".

  "Negiranje Bosne kao države i negiranje postojanja njenog naroda su ideološke i političke floskule kojima se željelo na neki način prisvojiti BiH i sa zapadne i sa istočne strane, od naših susjeda. Božijom pomoći i našom voljom za opstankom, uspjeli smo uz razumijevanje svjetskog javnog mnijenja.

  Da bi bolje razumjeli sadržaj odabranih priloga, kao mojih refleksija na konkretna događanja, objavljujem ih po godinama u kojima su nastajali. Pored moga autorskog teksta, odlučio sam da na početku knjige štampam pod naslovom PROLEGOMENA izbor tekstova drugih autora i dokumenata od vremena nastanka imena Bosna do Dejtonskog sporazuma i Presude MSP o genocidu u Srebrenici. Svrha PROLEGOMENE je da historijskim činjenicama potvrdi da Bosna nije država od jučer već da ima svoj kontinuitet i diskontinuitet kao i njeni susjedi, i da je njeno društvo obogaćeno multikonfesionalnim i multietničkim sastavom svojih građana koji emaniraju duh tolerancije i njeguju tradiciju svoga milenijumskog suživota", rekao je akademik Ibrahimagić.

  Autor je pored svog autorskog teksta, početak knjige štampao pod naslovom PROLEGOMENA izbor tekstova drugih autora i dokumenata od vremena nastanka imena Bosna do Dejtonskog sporazuma i Presude MSP o genocidu u Srebrenici. Svrha PROLEGOMENE je da historijskim činjenicama potvrdi da Bosna nije država od jučer već da ima svoj kontinuitet i diskontinuitet kao i njeni susjedi. /Š.G./

Akademiok Ibrahimagić /desno/ na današnjoj pormociji svoje najnovije knjige

Prisutni s pažnjom pratili promociju knjige Bosanski identitet i suverenitet
 

Vaš komentar na članak: