Za Božu Brakića nemirni istraživački duh podario je talenta za književnim stvaralaštvom u poznijim godinama životne dobi.Sve ono što se godinama sakupljalo počelo je ostajati zapisano na stranicama njegovih knjiga.

 Tako će uskoro iz štampe izaći njegaova knjiga Priče iz davnih vremena, čiji su recenzenti Zlatko Jugović, Suada Mujčinović i Alija Šišić, a za štamparsku kuću odabrana je Bosanska riječ Šime Ešića.

 "Priče su vezane za obične ljude, seljake i radnike, koji su u teškim uslovima za rad u rudnicima, fabrikama i poljima imali oskudan životni standard.Priće su nastale iz raznih ljudskih sudbina, veselih ili tužnih.One prve obuhvataju rađanje djece, školovanje, ljubav i dr, što ima sretan završetak, dok su tužne proisticale iz nevolja, vezanih za ljudske i porodične tragedije.Događaji su stvarni, a likovi izmišljeni", objašnjava nam Božo Brakić, kojemu je ovo druga knjiga.

 Priče počinju neobičnim sudbinama dječaka Erola, čija familija gine tokom rata, a kuća biva do temelja spaljena.Bježeći u šumu biva mu suđeno da upada među gerilce, s kojima nastavlja ratni pohod.Pripremajući se za oslobađanje jednog sela zatiču u jednom domu ženu na porodu, te im ljekar iz saniteta pomaže da beba ugeda svjetlo dana.

 Svi vojnici podariše dijete s onim što su imali kod sebe, jedino Erol nije imao ništa.Ali, dječak poljubi bebu, te se dosjeti i kaže ocu novorođenčeta da bi mu poklonio svoje ime.Roditeljima se to dopalo i otac reče kako je u jednom danu dobio dva sina, te beba isti dan dobi i ime i brata.

 I tako priča teče stranicama knige, a završetak ćemo saznata po izlasku iz štampe!/Š.G./

Božo Brakić-prvo izdanje knjige u 500 primjeraka

Vaš komentar na članak: