Na sastanku Komisije za borbu protiv narkomanije, održane u prostorijama male sale Općinskog vijeća Živinice, usvojen je Programa rada  i razmjenjena su mišljenja sa prisutnim predstavnicima vjerskih zajednica o ovoj problematici.  
 Poslije iscrpnih i konstruktivih diskusija članovi komisije podsjećaju javnost na alarmantne i poražavajuće  podatke,da preko 100.000 mladih u Bosni i Hercegovini ili konzumiraju ili se bave preprodajom narkotika. Obzirom da droga uništava upravo najdragocjeniji i radno najsposobniji dio stanovništva, borba protiv ove pošasti treba da bude imperativ svima nama, kako bi sačuvali našu mladost.U ovom aktuelnom trenutku naše društvo, a time i lokalna zajednica suočava se sa teškom situacijom niskog socijalnog statusa, velikom nezaposlenošću, neorganizovanom i nekontrolisanom noćnom životu mladih, te slabo funkcionisanje pravne države.

 Ovi problemi se najviše odražavaju na našu omladinu, ali ipak mislimo da na lokalnom nivou ima dovoljno prostora i resursa za borbu protiv narkomanije te stvaranju povoljnijeg ambijenta življenja na našim prostorima. Stoga je važno intezivirati medijsku kapanju protiv droge, staviti akcenat na rad sa omladinom u porodici, školi, vjerskim ustanovama i društvu u cjelini.

  Istaknuta je potreba da omladina dođe do izražaja u svojim naprednim korisnim društvenim vrijednostima, usmjeravati mlade na prave vrijednosti kao što su prijateljstvo, sport, učenje, te ih upoznati o pošastima koje ih ubija, preko afiša, brošura, plakata i slično.

  Komisija za borbu protiv narkomanije na općinskom nivou,  u okviru svoga rada, protežira na primarnoj prevenciji- edukacija mladih kroz institucije,gdje je dobila podršku i od Općinskog vijeća. Vijećnici  Općinskog vijeća Živinica su jednoglasno prihvatili  Programa rada komisije za borbu protiv narkomanije i drugih bolesti ovisnosti na području Općine Živinice  za 2012.godinu, a komisija se obavezala na realizaciju Programa rada, uz finansijsko praćenje od strane općinske izvršne vlasti. 

  Na satanak su pozvani i predstavnici vjerskih zajednica, koji su takođe dali svoj doprinos u borbi protiv narkomanije. Glavni imam medžlisa IZ Živinice Hamidović je posebno istakao da islamska zajednica kroz svoje aktivnosti utiče preventivno na spriječavanje pošasti narkomanije kroz aktivan vjerski zivot.IZ radi na aktivnostima (liječenju i rehabilitaciji) sa osobama, koje su zalutale u ponor droga, muftijstvo  TK, u objektima u Smolućoj prihvatilo ovisnike, da ih resocijalizuje i vrati u normalne tokove života.

  Dogovorena je posjeta članova komisije Centru za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama u Smolućoj, kako bi se na licu mjesta  razmijenila iskustva i vidjle prednosti rada centra.

  Nadalje je istaknuto da će Komisija tokom decembra  obilježiti Dan borbe protiv pušenja preko školskih ustanova, pod motom „Oslobodimo naša pluća jedan dan dima cigareta“, te će se na edukativan i primjeran način ukazati na štetnost duhana  i duhanskih prerađevina, posebno potencijalnim novim korisnicima duhana./Mr.sci Sead Noćajević-prijedsednik Komisije/                               

Vaš komentar na članak: