Danas je završen drugi krug štrajkova radnika Javnog preduzeća Komunalono Živinice. Prvi krug odvijao se u krugu preduzeća u trajanju od tri dana po dva sata, dok je drugi krug organizovan ulicma grada sa mehanizacijom i zaposlenima do zgrade općine Živinice, takođe u trajanju po dva sat. Pošto još uvijek nije ništa promjenjeno oko rješavanja nastale problematike, predsjednik Sindikalnog odbora Komunalnog Muhamed Smajlović /slika na naslovnici/ kaže kako sada predstoji organizacija generalnog štrajka:

 "Generalni štrajk smo planirali za 22.juli i pripreme se odvijaju prema utvrđenom planu. Imamo podršku svih struktura sindikalnog rukovodstva Federacije BiH, tako da očekujemo 22.jula veliki broj zaposlenih u komunlanim preduzećima, koji će doći sa mehanizacijom. Imaćemo podršku radnika i iz najudaljenijeg Unsko-sanskog kantona. Na taj način još jednom želimo pokazati da ne odustajemo od svojih zahtjeva".

 Problemi u Komunalnom su eskalirali kada je nedavno za direktora firme izabran Halil Halilović, a ispostavilo se da nema odgovrajuće dokumnetacije pa su se dva druga  kandidata za tu funkciju žalila na izbor prvog čovjeka preduzeća. Uz to nije postavljen ni vršilac dužnosti, pa je već blizu dva mjeseca firma bez direktora. Radnici nisu primila plate od februara mjeseca, dugovi se uvećavaju, a odgovorni još ništa ne preduzimaju na saniranju teškog stanja ili bar izbora v.d.direktora preduzeća, što bi umirlo zaposlene.

 Tokom dnašnjeg dvosatnog štrajka i defileom ulicama grada, radnici Komunalnog nosili su transparent podrške Srebrenici, gdje se danas održava komemoracija u znak sjećanja na žrtve genocida 11.jula 1995.godine./Š.G./

Podrška radnika Komunalnog Srebrenici

Na redu-generalni štrajk 22.jula
 

Vaš komentar na članak: