Danas je održana konferencija za štampu u organizaciji Općinskog odbora Stranke demokratske aktivnosti ASDA Živinice.Na konferenciji su novinarima govorili predsjednik OO ASDA Began Muhić, te članovi Izvršnog odbora Fahrudin Bešić i Muhamed Mumić, a još su bili prisutni Nail Jusić i Said Muhić-vijećnici ove stranek u OV Živinice.

  Tema o kojoj su novinarima govorili aktivisti A-SDA odnosila se na aspekte i posljednice nezakonitog ubiranja poreza za poljoprivredne djelatnosti.

  «U posljednje vrijeme, kada dajemo desetine milijardi na uvozne robe koje i sami možemo proizvesti, sve je prisutnije nastojanje nekih političara da se provuče ideja o povećanju stope PDV-a i to ni manje ni više nego čak 23 posto.Iako su građani, obzirom na njihove objektivne mogućnosti, preopterećeni raznim porezima, taksama i sličnim nametima, nisu rijetki ni slučajevi da «vladajuća garnitura» usljed nedostatka novca u budžetima, čak nezakonitim rješenjima, dodatno iscrpljuju ionako osiromašeni narod», kaže mr.Began Muhić, predsjednik A-SDA Živinice.

  Učesnici na presici su istakli konkretan primjer nezakonitog prikupljanja poreza na  poljoprivrednu djelatnost u općini Živinice, o čemu je Fahrudin Bešić rekao:

  «Svi građani Živinica koji imaju zemljište u posjedu svjedoci su  da su morali platiti porez na dohodak od poljoprivrede za 2003. i 2005.godinu, ili im se i danas prijeti prinudnom naplatom, ili im se krše ostvarivanje građanskih prava kada im je potrebno bilo kakvo poresko uvjerenje, jer isto uvjetuju plaćanjem pomenutih poreza.Podsjećamo «uvaženu gospodu» da je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o kantonalnim porezima, koji je Skupštini TK  napisao i predložio tada aktuelni poslanik a sada predsjednik A-SDA Živinice, ukinut porez na zemljište i u članu 111. navedenog Zakona o kantonalnim porezima (Sl. Novine TK, br. 5/98), tako da pozivanje Porezne uprave na član 23. i 24. Zakona o kantonalnim porezima iz 1998.godine, je neosnovan i protivzakonit.Svim građanima kojima su izdata rješenja o porezu nakon stupanja na snagu pomenutog Zakona načinjena je velika materijalna greška, gdje se na protivzkaonit način ostvario prihod budžeta općine Živinice u vrijednosti od nekoliko stotina hiljada maraka».

   Klub vijećnika A-SDA za narednu sjednicu OV Živinice predložio je da se razmatra inforamcija o prikupljenim porezima na dohodak od poljoprivredne djelatnosti za 2003. i 2005.godinu, prilikom čega će predložiti da Općinsko vijeće donese slijedeće zaključke:

  -OV Živinice usvojit će Odluku po kojoj će se svim građanima izvršiti povrat nezakonito prikupljenog poreza sa općinskog budžeta. S obzirom da se radi o Općinskom prihodu,

  -OV Živinice uputiće zahtjev Poreznoj upravi Živinice da poništi sva rješenja koje građani nisu uplatili, a kojima je izdato rješenje o porezu nakon stupanja na snagu novog Zakona.

  Na kraju press konferencije mr. Began Muhić je zaključio:

  «Ukoliko Klub vijećnika A-SDA ne naiđe na razumjevanje i predloženi zaključci ne budu usvojeni, pozvat ćemo građane da nam se obrate i da organizovano zaštitimo njihova prava putem nadležnog suda, gdje će po sudskom rješenju morati namiriti nezakonito prikupljene poreze uvećane zateznim kamatama»./Š.G./

Press A-SDA Živinice:Fahrudin Bešić, mr.Began Muhić i Muhamed Mumić
 

Vaš komentar na članak: