Direktor Konjuha Fahrudin Pašić danas od 15 sati ugostio je visoke predstavnike iz FBiH i općine Živinice. Konjuh su posjetili federalni premijer Nermin Nikšić i direktor Razvojne banke Ramiz Džaferović sa saradnicima, koji su sa upravom i sindikatom preduzeća, te općinskim načelnikom Hasanom Muratovićem razgovarali o kreditnoj podršci ovoj firmi.

 
 Premijer Nermin Nikšić je nakon održanog sastanka izjavio:
 
 "Zahvaljujući upornosti načelnika Muratovića i Sindikata Konjuha već je izvjesno da ćemo spasiti firmu, što je odavno bila i moja velika želja. Vlada će podržati Konjuh i u tom smjeru su tekli današnji razgovori. Dogovorili smo aktivnosti i dinamiku radnji koje treba obaviti da bi se osigurala kreditna sredstva od 6 miliona KM. Postoji i raspoloženje u Razvojnoj banci da napravimo još jedan korak u očuvanju i obezbjeđenju uslova za nastavak proizvodnje Konjuha".
 
 Direktor Razvojne banke takođe je optimista kada je riječ o krajnjem rezultatu današnjih razgovora:
 
 "Jasno je da se ovdje nije domaćinski radilo deset posljednjih godina i da je to prouzrokovalo veliku krizu i prestanak rada firme. Zaključili smo da možemo ući s kreditom u Konjuh sa postojećim resusrsima i podrškom vlada FBiH, TK i općine Živinice, jer samo sa zajedničkim rizikom možemo realizovati kreditna sredstva, koja nisu mala. Predsotoje u narednom periodu aktivnosti od strane uprave Konjuha i nadam se da će organi upravljanja Razvojne banke odobriti pomenuta kreditna sredstva", rekao je Džaferović.
 
Što može Konjuh niko drugi ne može
 
 Nakon sastanka u uredu direktora Konjuha Fahrudina Pašića premijer Nikšić sa saradnicima posjetio je proizvodne pogone i još se jednom uvjerio da je po pitanju tehnologije rada sve u najboljem redu, a i radnici su spremni odgovoriti zahtjevima tržišta i nastaviti sa uspješnom i kvalitetnom proizvodnjom namještaja. Predsjdnik Sindikalnog odbora Mevludin Trakić bio je zadovoljna današnjim zaključcima:
 
 "Očekivao sam pozitivan ishod današnjeg sastanka najviših zvaničnika i svi se radujemo što je do toga i došlo. Mi ćemo još jednom dokazati da ono što Konjuh može napraviti ne može niko i svi su radnici sretni što će sve izaći na dobro, samo je preostalo da se urade potrebna papirologija pa da kredit konačno stigne u firmu".
 
 Poslije održanog sastanka u upravi Konjuha i općinski načelnik Hasan Muratović nije krio zadovoljstvo postignutim rezultatima:
 
 "Jasna je računica današnjih pregovora, jer je u interesu svih da Konjuh sa svojih 450 radnika nastavi proizvodnju. Razvojna banka će uz odgovornost sva tri nivoa vlasti sigurno odobriti kreditna sredtva, na zadovoljstvo svih u našoj društveno-političkoj zajednici. Za Konjuh dolaze bolji dani, proizvodnja je krenula, svaki dan se upakuje značajna količina stolova, stolica i drugih proizvoda, što će uz novi račun donijeti bolje dane našoj firmi".

  Sada operativni dio posla ostaje na upravi Konjuha, pred kojom je mnogo zadtaka, o čemu je direktor firme Fahrudin Pašić rekao:

   "Ovo su prvi koraci i predstoji nam dug put do realizacije kreditnih sredstava. Još mnogo toga treba uraditi da bi dobili kredit, tačno moramo utvrditi spektar dobiti i na osnovu tih predpostaki ćemo dobiti kredit od 6 miliona KM". /Š.Gadžo/ 

Premijer Nermin Nikšić i direktor Razvojne banke Ramiz Džaferović na današnjem sastanku u Konjuhu

Načelnik Muratović-"dolaze bolji dani za Konjuh"
 

Vaš komentar na članak: