Radnici živiničke fabrike namještaja "Konjuh" danas  su oko 10 sati blokirali magistralni put Tuzla-Živinice-Sarajevo, te regionalni put prema Banovićima. Razlog blokade je neispunjavanje dogovora od strane Vlade F BiH i Federalnog zavoda za zapošljavanje.

  Naime, na nedavno održanom sastanku, dogovoreno je da Zavod prebaci firmi „Konjuh“ novčani iznos od 2,5 miliona KM koji nije ispoštovan.

 "Mi smo ispunili sve zahtjeve koje su od nas tražili. Prebacili im 3 posto dionica i zemljište stavili pod hipoteku, kako bi dobili novac. Opet su nas prevarili! Nikome nije u interesu očuvanje Konjuha. Ne vjerujemo više nikome! Ako treba blokirat ćemo sve institucije na našoj općini", ističu razočarani radnici.

  Predsjednik Sindikata „Konjuha“ Mevludin Trakić i član Mujo Gavranović, ističu da su za neispunjenje dogovora krivi direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Kenan Rešo i Lidija Korać, koji su bili protiv novčane pomoći.

  "Ona je tada rekla da je bolje stečaj. Na kraju su pristali, ali evo vidite na koji način. Pokušavali smo stupiti u kontakt s njima. Na kraju ćemo svi otići na Biro. Neka aktuelna vlast i SDP uzmu Konjuhovu zemlju vrijednu preko 40 miliona KM", govore Trakić i Gavranović.

  Radnici zahtijevaju da se u što kraćem roku ispuni dogovor, kako bi mogli pokrenuti porizvodnju. Iako im je obećana  pomoć, da prije početka nove školske godine Vlada F BiH uplati novac za mjesečne karte, kako bi djeca radnika pohađala školu, ni to nije ispunjeno./Sanel Mumić/

Detalj sa današnje blokade magistralnog puta

Ima li kraja agoniji Konjuhovih radnika

Velike gužve u saobraćaju zbog blokade magistrale
 

Vaš komentar na članak: