Gotovo cio mjesec radnici Konjuha smjestili su šatore kraj zgrade općinske administarcije u Živinicama i tako nastojali skrenuti pažnju javnosti ne bi li se Razvojna banka F BiH privolila da odobri traženi kredit, kojim bi se pokrenula proizvodnja.Tokom trajanja šatorskog boravišta, koje je dans prestalo postojati, činjene su razne aktivnosti, kao protestna šetnja ulicama grada, prikupljanje potpisa za peticiju i dr.

 U početku loše vrijeme, a potom duži period sunčanih dana sa temperaturom od oko 35 stepeni, nisu bili saveznici radnicima Konjuha. Ali, za sveznike su imali veliki broj građana i pojedinaca, koji su ima davali podršku, donosili osvježavajuća pića i jela. Sugrađanka Edina Šljivić ovako je doživjela teškoće Konjuhovih radnika i njihov vapaj za pomoć:

 "Kao pojedinac nisam u mogućnosti da pomognem ovim ljudima. Najmanje što mogu učiniti je kupiti im tek poneki sendvič, sok i uputiti iskrene riječi podrške i pozivam sve građane ovog grada da to učine, jer borba ovih ljudi je jedina prava istinska i vrijedna divljenja. Radničku klasu ovog grada, ljude koji su pošteno zarađivali za svoj zivot. Preduzeće od kojeg je grad živio sve te godine, dovedeno je na rub očja zahvaljući jednom korumpiranom sistemu, koji hara ovim gradom i drzavom ništeći sve ljudsko i ono što je vrijedno"./Š.G./

 

Živinice tokom trajanja šatorskog boravišta

 
Zgrada općine Živinice nakon što su uklonjeni šatori radnika Konjuha

 

Vaš komentar na članak: