U subotu, prvog septembarskog dana,  u Zenici će se održati Festival duvačkih/puhačkih orkestara. Očekuje se učešće 10 glazbi iz Bosne i Hercegovine: Mostara, grada domaćina, Sarajeva, Banja Luke, Ljubuškog, Živinica i dr.

  Limena glazba Konjuh Živinice je učestvovala i na prethodnim festivalima u Zenici, a za subotu planiran je zajednički defile ulicama grada svih orkestara, a potom će svaki orkestar imati svoj koncert gdje ce izvoditi dvije kompozicije po vlastitom izboru.

  Ovoga puta, kao i obično, Limena glazba Konjuh je imala puno posla.Pratili su maturante srednjih škole, učestvovali u obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom, Dana općine Živinice, Dana oslobođenja općine Živinice i dr.

  Glazbenicima Konjuha sve je teže, jer se mladi teško odlučuju na duvačke instrumente, pošto je podrške sve manje. Očekuju da grad pruži daleko više, kako bi Konjuh, sa tradicijom od 60 godina i kao jedan od simbola grada, opstao, te i dalje svojom muzikom davao veći značaj manifestacijama koje se obilježavaju, kako kod nas – tako i šire u BiH. /Edita Belkić/

Konjuhova glazba na ulicama Živinica
 

Vaš komentar na članak: