Sarajevo, 8.juni– Više od 100 mladih iz oko 30 gradova BiH okupilo se na današnjoj prezentaciji  zaključaka i najvažnijih poruka svih pet održanih regionalnih konsultacija o položaju adolescenata u BiH: ”Mladost – vrijeme prilika”.

  Globalni izvještaj UNICEF-a o položaju djece u svijetu u 2011. godini “Adolescencija: Vrijeme prilika”,  poslužio je kao baza za diskusije u pet regija BiH u toku prethodna dva mjeseca.  Učesnici su ovom prilikom dobili informacije o položaju svojih vršnjaka širom svijeta i na osnovu kojih su raspravljali na koji način je njihova situacija slična odnosno različita. Rezultat pet regionalnih i današnjih, finalnih konsultacija, bili su zaključci i preporuke mladih struktuirani u četiri oblasti: zdravlje mladih, obrazovanje, učešće u donošenju odluka i zaštita.
 
  “Drago mi je da ovdje danas učestvuju mladi iz cijele BiH, a posebno sam zadovoljna jer su dokazali da uz malo podrške mogu ostvariti sjajne rezultate. UNICEF će, zajedno sa svojim partnerima,  u narednom periodu preporuke mladih proslijediti donosiocima odluka s kojima ćemo nastaviti saradnju kako bi se preporuke i ostvarile”, istakla je Florence Bauer, predstavnica UNICEF-a u BiH /slika na naslovnici/.
 
  Mladi su kroz rad u grupama analizirali i problem neusklađenosti  obrazovnog programa  sa potrebama tržišta rada, posebno u vezi sa nezaposlenošću mladih. Posebno su prepoznati problemi diskriminacije i neadekvatne zdravstvene zaštite mladih. Mladi su takođe istakli i zahtjev da dobiju više prilika za prezentaciju svojih problema i prilika za učešće u njihovom rješavanju.
 
  Konsultacije su realizovane uz podršku španskog fonda za otvarenje Milenijumskih razvojnih ciljeva./L.Brčaninović/

Sa današnje prezentacije zaključaka
 

Vaš komentar na članak: