Košarkaški klub Millennium organizuje Kadet kup za Osmana i ostalu našu djecu. Osman Šehić je bio veliki košarkaški talenat, koji je prerano preminuo, a uspomene na njega žele se trajno sačuvati.

 
  Ideja o organizaciji košarkaškog turnira za dječije uzraste počela je prije dvije godine, a o tome više saznajemo od Mirze Memića, direktora KK Millennium:
 
  "Nakon što se godinama nešto ovako nije dogodilo u Živinicama grupa aktivista iz Košarkaškog kluba MILLENNIUM došla je na ideju da aplicira na projekat kod Fondacije mozaik u projektu Omladinska banka. Naravno, osmišljen projekat je
dobio i podršku. Njihov motiv je bio da mladima u Živinicama prirede dva dana druženja sa vršnjacima iz drugih gradova, a sve u spomen rano preminulom košarkašu našeg kluba Osmanu Šehiću.

  Naime, Osman je bio jedan od najtalentovanijh košarkaša koji su poticali iz Živinica. Tu sezonu je bio i najbolji igrač u kadetskoj konkurenciji na široj regiji. Kao takav dobio je poziv na okupljanje  kadetske reprezentacije BiH u Sarajevu. Svima je to bila velika radost, pa smo čekali najbolje vijesti iz Sarajeva. Umjesto najboljih, stigle su nam vijesti koje nam nisu bile drage. Tada je počela Osmanova borba za život. Najzad, uz svu želju, nije uspio.

  "Unazad dvije godine razmišljamo o organizaciji turnira kojeg ćemo posvetiti našem Osmanu, a naravno i svoj djeci naših Živinica. Osman nas je zadužio za sva vremena, pa smo ove godine uložili maksimalan napor da cilj ostvarimo. Najveću potporu smo kao neformalna grupa (Mirza Memić, Mirnes Muminović, Naida Zukić, Denis Meštrić i Džemal Taletović) dobili od Fondacije Mozaik i njihovog projekta OMLADINSKA BANKA, koji su prepoznali dobrobit organizacije KADET KUP-a za Osmana i ostalu našu dijecu, za lokalnu zajednicu. Turnir je podjeljen na takmičarski dio za uzrast kadeta (1998/99 godišta) i revijalni dio za uzras predpionira (2001/02 godišta).

Učešće na turniru renomiranih ekipa

  U starijoj konkurenciji učešće su uzeli: OKK"Spars" iz Sarajeva (državni prvak u svim  omladinskim kategorijama), OKK"Čelik" iz Zenice (ekipa koja je decenijama prepoznatljiva po izvoru talenata), KK"Salinas Falcons" iz Tuzle (jedna od najboljih ekipa za omladinske kategorije u državi), te naš KK"Millennium" iz Živinica koji bilježi sve bolje rezultate. Košarkaški klub MILLENNIUM je u ovom projektu uložio maksimalan napor i resurse kako bi turnir bio na što većem nivou. Renomirane ekipe će dati značajnost turniru, te tako dati priliku da ovaj turnir preraste u tradicionalni, te da iz godine u godinu u Živinice dolazi sve više ekipa iz BiH i inostranstva. Pored glavnog dijela, presretni smo da ćemo moći organizovati i mini turnir za predpionirsku kategoriju. U ovom uzrastu su pozvani: KK"Wolves" iz Zenice, KK"Silver Kings" iz Srebrenika, KK"Bosna" iz Kalesije i naš KK"Millennium" Živinice. Ne mogu a da ne spomenem i naše kompanije, te obične građane koji su svesrdno podržali turnir, pored Fondacije Mozaik: Sezix Kompani doo Živinice, "Centar za obrazovanje" Široki Brijeg, Elektrometal doo Živinice, Aden Marketi Živinice (Živinički brand), Omega Živinice, Tuzlanka Pivara, Keming doo Banovići, Palabras doo, Most doo i dr.", rekao nam je voditelj neformalne grupe i direktor u KK"Millennium" iz Živinica Mirza Memić.

   Turnir počinje u subotu u 11 sati posjetom mezara rahmetli Osmana, dok se prva utakmica igra u 12,30 sati između OKK"Čelik" i KK"Salinas Falcons". Nakon prve utakmice planirano je otvaranje turnira, a zatim i druga polufinalna utakmica između KK"Millennium" i OKK"Spars" Sarajevo.

  U nedjelju je planirano da se utakmica za treće mjesto igra u 11,30 sati, nakon toga će se igrati finale za predpionire. Finalna utakmica turnira za kadete poečinje u 15,00 sati.Sve utakmice se igraju u Gradskoj dvorani Živinice.

KK Millennium-turnir u spomen prvog kadeta  Osmana Šehića


 

Vaš komentar na članak: