Nedavno su se članovi KUD-a Živinice vratili sa gostovanja u Poljskoj, a već 6.jula su domaćini 3.Međunarodne smotre folklornog stvaralaštva pod nazivom "Živinice 2011".

 O utiscima s puta po Poljskoj predsjednik Upravnog odbora KUD Živinice Sanel Razić kaže:

 "Gostovali smo u nekoliko posljskih gradova, gdje smo vrlo dobro primljeni.U Aušvicu smo bili dva dana, kao gosti tamošnjeg KUD Hajduk. Učestvovali smo na zajedničkom koncertu.Potom smo bili sjeverno od Varšave 120 km u Kadzilu, gdje su nam se pridružila društva iz Crne Gore, Grčke i nekoliko poljskih gradova.Uslijedilo je i gostovanje u Piszi, gdje je takođe bilo zapaženo naše učešće".

 Na gostovanju u Poljskoj živiničani su proveli 8 dana, a ekspedicija folklorne i muzičke sekcije brojala je 40 članova.Svi su sretni i zadovoljni nakon što su proveli lijepe dane družeći se sa prijateljima iz raznih evropskih zemalja.

 "Bilo je super, posjetili smo nekoliko gradova a posebno smo impresionirani posjetom muzeju Aušvic, gdje smo se upoznali sa velikom patnjom zatvorenika logora tokom Drugog svjetskog rata", kaže nam Matea Jurić.

  Edita Husić ističe da je od putovanja do nastupa na koncertima i druženjima sve bilo fantastično, dok Selma Šehović posebno ističe gostoprimstvo domaćina:

  "Na svakom koraku smo osjećali toplinu dočeka i svi su željeli da nam boravak učine zanimljivim.Obišli smo nekoliko gradova, uveče nastupali i družili se, tako da nosim najpooljnije utiske".

  Sabina Musić je istakla druženje sa društvima iz Crne Gore:

  "Posebno ističem gostoprimstvo naših domaćina, a najviše smo se družili sa društvom iz Crne Gore.Put i nastupi su bili naporni, stalno smo bili u pokretu, ali smo zadovoljni i sretni.Najsnažniji utisak na sve nas ostavila je posjeta Aušvicu, gdje smo vidjeli razne predmete zatvorenika, koji su nemilosrdno pogubljeni".

  Arnela Husić i Azra Čaušević su takođe rekle kako je sve bilo dobro organizovano, da su upoznali nove običaje i igre raznih naroda Evrope.Kažu, sada im je želja da dobro ugoste društva iz raznih zemalja koja će uskoro gostovati u našem gradu.

  Mirveld Ibišević je redovan putnik na koncerte u insotranstvo, a nakon Poljske je rekao:

  "Sve je proteklo u najboljem redu.Put je bio dug i naporan, ali to smo dobro podnijeli, sve je nestalo s prvim koncertom i druženjem sa raznim narodima Evrope".

USKORO FESTIVAL U ŽIVINICAMA

 Od 6. do 10.jula održaće e 3.Međunarodna smotra folkornog stvaralaštva "Živinice 2011".U KUD Živinice i gradu sve je učinjeno da ova manifestacija protekne u najboljem redu, o čemu direktor KUD-a Enver Šehović kaže:

 "Goste ćemo prihvatiti u Tuzli 6.jula i biće smješteni u Internatu, a potom ćemo im upriličiti prijem u BKC Živinice, gdje će dobiti potrebne akreditacije.Prvi nastup biće u Šerićima 7.jula, gdje će gosti imati sadržajan program boravka.U petak će gostovati u Đurđeviku, dok je centralna manifestacija u subotu, 9.jula na Bulevaru u Živinicama.Posebno atraktivan biće defile ulicama grada".

 KUD Živinice za ovaj Festival je pripremio dvije premijerene koreografije-Vlaške igre i Brankovo kolo, a nastupiće s potpuno novim nošnjama.Osim KUD Živinice i Zvonko Cerić Tuzla, na Festivalu u Živinicama nastupiće društva iz Mađarske, Bugarske, Makedonije, Turske, Moldavije i Hrvatske./Š.Gadžo/

Sa nastupa KUD- Živinice u Poljskoj

 

Članovi folkorne sekcije nakon večerašnjeg uvježbavanja novih koreografija

Orkestar muzičke sekcije
 

Vaš komentar na članak: