Vrijedni članovi Kulturno umjetničkog društva Živinice bili su neumorni tokom cijele godine. Redovne vježbe održavaju se za podmladak i odrasle članove folklore sekcije, pa će s novim koreografijama nastupati u predstojećoj bogatoj sezoni festivala i javnih nastupa.

 „Podmladak vježba u tri, a odrasli u dvije grupe, tako da sedmično u Bosanskom kulutrnom centru radimo sa svim grupama tri puta. Takav raspored smo napravili zato što imamo blizu 300 članova, kojima želimo pružiti potrebne uslove za dalje napredovanje“, kaže nam sekretar i koreograf KUD Živinice Nedim Bosankić.

  Direktor KUD Živinice Enver Šehović je zadovoljan aktivnostima članova, koji će na festivalima u zemlji i svijetu dostojno prezentovata svoj grad i državu BiH. Nastoji obezbijediti dovoljno sredstava, kako bi se mladima omogućilo da realizuju projekte koje su planirali. Predsejednik Upravnog odbora KUD Živinice Sanel Razić upoznao nas je sa brojnim aktivnostima koje stoje pred članovima i cijelim društvom:

  „Naš prvi projekat u koji smo uložili mnogo truda i znanja realizujemo u našem gradu, a riječ je o 3.Međunarodnom festivalu folklora „Živinice 2011.“, koji se održava od 6. do 10.jula.Osim u našem gradu, festival će se održati još i u MZ Đurđevik, u vrijeme održavanja tradicionalnog turnira u malom nogometu, a dogovaramo i učešće u još jednoj mjesnoj zajednici.Centralni događaj ovog festivala je 9.jula u Živinicama, kada ćemo ugostiti 175 učesnika iz Bugarske, Mađarske, Makedonije, Turske, Posljske i Hrvatske, a kao gost dolaze nam i susjedi iz KUD Cerić Tuzla“.

  Osim pomenutog festivala dječiji ansambl KUD Živinice će, u okviru međunarodne saradnje, gostovati  od 15. do 22.maja u Istanbulu, na poziv Anadolskog centra za kulturu Turske.Odrasli će učestvovati na 2.festivalu od 19. do 26. juna u Poljskoj i od 1. do 6. septembra u Sidirgi kraj Izmira u Turskoj, a biće tu i još nekoliko domaćih festivala, na kojima će zapaženo mjesto dobiti i članovi KUD Živinice./Š.Gadžo/

Sa nastupa folklorne grupe KUD Živinice

 

Vaš komentar na članak: