U Beogradu se od 25.oktobra do 1.novembra održava Sajam knjiga, pa je to bila prilika  za prosvjetne radnike,  srednjoškolce, kao i ostale ljubitelje lijepe riječi da posjete ovu značajnu regionalnu izložbu najnovijih dostignuća u svijetu pisane riječi.

Posjetioci imaju priliku da se upoznaju sa ekskluzivnim izdanjima izdavačkih kuća, svjetskim premijerama i nagrađivanim autorima. Najveća sajamska svetkovina knjige u regionu, ali i šire, ove godine održava se pod sloganom „Šta bi bilo da nije bilo“. osam sajamskih dana svoju produkciju predstavlja 450 domaćih i stranih izlagača. održavaju se i brojne promocije, tribine, izložbe i drugi sadržaji.

Prosvjetni radnici iz živiničkih osnovnih i srednjih škola takođe su posjetii Sajam u Beogradu i svi su zadovoljni viđenim stanjem u oblasti literature i drugih pisani sadržaja. Profesorica bosanskog jezika i književnosti Lejla Idrizović kaže kako je imala šta vidjeti, širom je otvorila oči da bi bolje upoznala šta Sajam nudi:

“Rado posjećujem Sajmove knjiga. Dodala bih da, kao profesorica jezika i književnosti, imam obavezu, mada mi svi, kao ljudi, imamo obavezu da se nadograđujemo i na ovaj način, čitanjem! Sajam u Beogradu… Oči širom otvorene, gladne, uši visoko podignute, osmijeh ne izostaje. Tužna, ubrzavam korak, i pored desetina promocija prolazim trkom, jer premalo je vremena, a apetit silan. Ipak, tu sam da osiguram zalihe za poslije, a promocija će već biti?! Dok žurim prema štandovima, ubjeđujem samu sebe da ću sljedeći put planirati posjetu od nekoliko dana, ovaj put uvjerena u „(ob)istinitost“ svojih želja”.

Zavidan odnos prema knjizi

Beogradski sajam je zaista imao šta ponudi brojnim posjetiocima, među kojima se nalazio i veliki broj poznatih ličnosti iz svijeta književnosti i umejtnosti. Profesorica Lejla još ističe značaj ove izuzetne sajamske manifestacije:

“Beograski sajam me, ni ovaj put, nije razočarao. Nisam osoba koja zavidi, ali moram priznati da, osim što se divim, ipak i zavidim Beograđanima na ovome što imaju. Divim se izdavačima, idejama, naslovima i, ruku na srce, estetici i poštovanju s kojim pristupaju knjizi. Svjesna sam da nam stanje nije sjajno, ali bojim se da kod nas izgovori nadmašuju realne okolnosti i moći, i ovaj put, po pitanju knjige i odnosa prema Njoj.
Trenutno su roditelji i učenici završnih razreda, a vjerujte i sami nastavnici, pod stresom zbog najavljene eksterne mature, pa mi za oko najviše „zapada“ stručna školska literatura, testovi za sve predmete, pripremni udžbenici, zadaci… sve to predivnih boja, „sjajnih“ stranica, ilustracija, drugačijeg mirisa (ili mi se miris samo učinio?)… E, a gdje smo mi? Fascinira podatak da su pojedine knjige, izvrsni priručnici, prodavani za 100 dinara.
Sve pohvale upućujem i organizatorima Sajma, poznavaocima tematike onih koji knjige prodaju, želji da pruže informaciju, ostvare kontakte… pa sve do situacije da bukvalno trče za vama da vas bolje upute, jer su se nečega dodatno prisjetili.
Uživanje je slaba riječ za jučerašnji ugođaj. Već pomalo „guštam“ u odabranim plodovima, mada, sigurna sam da su negdje, tamo na brojnim policama ostali moji propusti. Tješim se, na kratko, do nekog novog sajma”, priča nam o svojim utiscima profesorica bosanskog jezika i književnosti Lejla Idrizović.

I tako redom, svi posjetioci iz Živinica zadovoljni su viđenim, istina, na kratko, samo jedan dan. Pronašli su nešto korisno za sebe, bez obzira o kojem predmetu je riječ, za sve je bilo literature, kako stručne, tako i ostale. Zadovoljan je i predsjednik Sindikata Prve osnovne škole Živinice Omer RamiĆ, koji najavljuje nove sajamske posjete:

“Svi su bili zadovoljni jer je na Sajmu u Beogradu veliki izbor literature, tako da su očekivanja ispunjena, pa i više od toga! Sve je prošlo po planu, pa ćemo 14.novembra ponovo na sajam, ovoga puta u Zagreb, tako da pratimo sve zbivanja u izdavaštvu našeg regiona. Sindikat pomaže nastavnom osoblju prilikom posjete sajmovima, tako da kompneziramo cijene prevoza, pa je interesovanje na novou”./Š.G./

Na slici: Profesorica Lejla na Sajmu u Beogradu

Vaš komentar na članak: