Naredne nedjelje, 9.decembra  u Živinicama će se održati seminar tradicionalne wing chun kung fu vještine, koji će voditi čuveni GM William Cheung.Seminar će se održati u sali tjelesnog odgoja Prve osnovne škole.

  Osim živiničkih članova i boraca kung fu vještine, na seminaru će učestvovati još mnogo boraca ove vještine iz regiona.

  Živinički klub Mortal kombat je organizator seminara, a predsjednik Dražen Pantelić ističe da će to biti veliki događaj, jer se radi o vrhunskom i najpoznatijem svjetskom kung fu majstoru.
 
  "Grandmaster William Cheung  je primljen u 1998.godine Blitz Hall of Fame i prima nagradu za životni doprinos za borilačke vještine. Prozvan je majstorom majstora, Bruce Lee ga je smatrao ultimate fighterom. William Cheuk Hing Cheung  je jedini nasljednik Tradicionalnog Wing Chuna  Kung Fu sistema i osoba zaslužna za uvođenje Bruce Leea u Wing Chun", kaže nam Dražen Pantelić.

  U bogatoj biografiji ovog velikana kung fu-a, koji će doći u Živinice 9.decembra, stoji:

 Sa 10 godina počinje da vježba Wing Chun Kung Fu kod velikog učitelja  Yip Mana. Od 1954. do 1958.godine Cheung je zivio kod Yip Mana i za to vrijeme naučio kompletan sistem Tradicionalnog Wing Chun Kung Fu-a.Između 1957. i 1958. godine Cheung je osvojio Kung Fu eliminacioni turnir u Hong Kongu, pobjedivši mnogo starije i iskusnije borce. Pocetkom 1954.godine Cheung je predstavio Bruce Leea Grandmaster Yip Manu i postao je njegov osobni trener. Tokom četri i po godine dvojica mladića su postali vrlo bliski prijatelji i Cheung je prenio većinu svog znanja i tehnika na Bruce Leea i pomogao mu razviti samopouzdnje i iskustvo u borbi. Kasnije Bruce Lee je koristio ove tehnike na mnogim takmičenjima, kao i u svojim filmovima.

  Nakon što je 1995.godine zvaršio obuku kod Grand Master Ip Mana, Cheung je napustio Hong Kong i otišao u Australiju studirati na tamošnjem Nacionalnom Univerzitetu  u Kanberi, gdje diplomira na ekonomiji.

  Nakon sto se preselio u Melburn 1973 kako bi poducavao Wing Chun profesionalno, Cheung je osnovao vrlo uspijesnu skolu borilackih vjestina , a 1976 izabran je za predsjednika Australijske Kung Fu federacije. Od 1978. do 1980.godine  Cheung je imenovan za glavnog instruktora 7. flote americke mornarice sa sjedistem u Yokosuki u Japanu . Tokom tog vremena, on je bio zadužen za trening marinaca za blisku borbu bez oružija.

 Još prije 28 godina primljen je u Black Belt dvoranu slavnih, kao Kung Fu borac godine i opet 1989. primljen je u Kung Fu dvoranu slavnih, kao instruktor godine.

  Na Harvardskom univerzitetu 1984. godine u Bostonu ulazi u Ginisovu knjigu rekorda, postavljajući rekord od 8,3 udarca po sekundi. Zadnjih 30 godina obnaša funkciju predsjednika svjetske tradicionalen wing chun kung fu asocijacije. 

  Napisao je mnoge knjigu o tradicionalnom Wing chunu i   snimio je mnogo filmova i klipova.Doktor je kineske tradicionalne medicine stručnjak za meridijansku terapiju, akupresuru i meditaciju sa unutarnjim energijama. Tokom zadnjih 10 godina razvijo je mnogo uspijesnih programa za lijecenje./Š.G./
 

Plakat o živiničkom seminaru

Willima u društvu sa popularnim Brus Liom u mlađim danima

William sa nekadašnjim svjetskim bokserskim prvakom Tajsonom
 

Vaš komentar na članak: